Više od 4.000 liječnika otići će u mirovinu kroz iduće desetljeće

Jasmina Grgurić Zanze
4. prosinca 2017.
Zdravlje
A- A+

Zdravstvo u Hrvatskoj suočava se s brojnim poteškoćama, a neke od njih su i nedostatak liječničkog kadra, njegovo starenje, kao i sve starija populacija te odlazak sve većeg broja mladih liječnika u inozemstvo. Hrvatska liječnička komora upozorava na alarmantne brojke koje nalažu nužne promjene.

Izvor: Pixabay

„Trenutno u Hrvatskoj radi 14.394 liječnika, no važno je istaknuti kako će u sljedećih 10 godina u Hrvatskoj biti umirovljen najveći broj liječnika do sada, najmanje njih 4.000, no s time paralelno će na medicinskim fakultetima diplomirati i najveći broj doktora medicine do sada. Uz to se očekuje i neprekidan rast umirovljeničke populacije, kao i nastavak trenda odlaska mladih liječnika u inozemstvo.“ – podaci su Hrvatske liječničke komore izneseni u povodu predstavljanja Demografskog atlasa hrvatskog liječništva na prvom Saboru hrvatskog liječništva održanom protekla vikenda u Rovinju.

Van ih otišlo 525, a došlo 30

Također, statistike govore kako je od ulaska Hrvatske iz EU, raditi u inozemstvo otišlo 525 liječnika, dok ih je tek 30 pristiglo iz drugih zemalja. Zanimljivost među podacima svakako je i povećani trend „feminizacije“ u zdravstvu, s obzirom na to da muških doktora ima svega 37 posto te su u prosjeku stariji od svojih kolegica. Zaključak Demografskog atlasa stoga je izraditi srednjoročne planove i strategije kako bi se zaustavio odlazak liječnika te ravnomjerno popunila mjesta onih koji odlaze u mirovinu, kao i zadovoljile zdravstvene potrebe sve starije populacije.

Nadalje, prema podacima HLK-a, posljednjih godina znatno je povećan broj liječnika specijalista koji nastavljaju raditi i nakon doba za umirovljenje, što je posljedica nedostatka mladog kadra, ali ne predstavlja rješenje za spas hrvatskog zdravstvenog sustava.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore, dr.sc. Trpimir Goluža ovim je povodom gostovao i u dnevniku N1 televizije, napomenuvši kako u Hrvatskoj za liječnike treba stvoriti poticajnu radnu sredinu kroz povoljnije uvjete rada, pri čemu je trenutno velik problem preveliki broj prekovremenih radnih sati. A treba zadržati i mlade.

Vrbuju naše studente

„Zabrinjavajuće je što organizirana društva vrbuju studente medicine završnih godina studija, s kojima potpisuju stipendije, razgovaraju o specijalizaciji u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Više od 90 studenata završnih godina medicinskih fakulteta u Osijeku i Rijeci potpisalo je da će u nekoj od te tri zemlje odraditi specijalizaciju i nakon toga oni su slobodni ljudi, ali malo je vjerojatno da će se vratiti. Preko AMEOS-a, koji čine 30 klinika iz tri navedene zemlje, potpisuju se ugovori sa studentima i planiraju im se karijere u tim državama. Posebno brine da je među mladim liječnicima koji su napustili Hrvatsku 42 posto onih bez specijalizacije, a to znači da je kod nas predugo čekanje od završetka fakulteta do dobivanja specijalizacije. Vani puno brže dobivaju specijalizaciju. To je nešto na čemu moramo poraditi.“ – rekao je za N1 dr. sc. Goluža.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap