Unatoč tome što žive dulje, žene u starosti su slabijeg zdravlja nego muškarci

Josip Mihaljević
11. prosinca 2018.
Zdravlje
A- A+

Unatoč tome što žene u prosjeku žive dulje od muškaraca, njih je u svijetu sve manje. Zbog njihove dugovječnosti bilo bi logično pretpostaviti da su boljeg zdravlja nego muškarci, a nova istraživanja pokazuju da to nije točno.

woman

Foto: Pixabay

Znanstvenici sa Sveučilišta u Exeteru tvrde da žene s godinama imaju progresivno lošije zdravlje od muškaraca njihovih godina, piše barchester.com.

Razlog se krije u menopauzi?

U Ujedinjenom Kraljevstvu, očekivani životni vijek žena je 82.9 godina, a za muškarce 79.2. Unatoč tome što žive dulje, ženama se kvaliteta života s godinama srozava ispod razine koje se srozava zdravlje starijih muškaraca. To je nešto što bi institucije morale razmotriti, kada vode i pišu planove za brigu o starijim ljudima.

Povezali su to s promjenom u genima koja se događa kod žena kada prolaze kroz menopauzu, a koja je dugoročno gledana štetna za njihovo zdravlje. Kontrastno, muškarci koji ostaju plodnima nešto dulje ostaju stabilnijeg zdravlja i nakon srednjih godina života.

Jednom kada se menopauza dogodi, žene prestaju imati mogućnost prenošenja svojih gena na potomke. Iz tog razloga, u svojim genima imaju sve manje onih koji bi bili “korisni za odgoj djeteta”, a čini se da su povezani i sa zdravljem. S druge strane imamo muškarce koji postaju neplodni nešto kasnije nego žene, a samim time imaju više gena koji bi koristili djeci. Drugim riječima, to im pomaže “na duge staze”.

I prijašnja istraživanja pokazala su da žene same svjedoče lošijem zdravlju nego muškarci, a ta razlika je sve izraženija s godinama. Znanstvenici su taj fenomen nazvali muško-ženskim paradoksom preživljavanja.

“Ne stare oba spola identično”

Profesor David Hosken, koautor na istraživanju kazao je:

“Zajednički geni vežu i muškarce i žene u zajedničku evolucijsku bitku preživljavanja. Prirodna selekcija pokušava gurnuti žene i muškarce u različitim smjerovima, ali činjenica da dijelimo genom zaustavlja ijedan spol da ostvari svoj optimum.”

Drugim riječima, određeni geni će biti iznimno korisni za žene, i recimo, loši za muškarce te obratno.

“Međutim, nakon što žene uđu u menopauzu, reprodukcija njihovih gena znatno je smanjena. Nakon te točke u životu, ‘nakupit’ će se geni koji poboljšavaju zdravstveno stanje kod muškaraca, čak i ako su štetni ženama”, tvrdi profesor Hosken.

Kako bi uopće optimizirali njegu za starije ljude, važno je shvatiti razlike između toga kako spolovi stare. Preživljavanje i zdravlje nisu istoznačnice, tvrdi profesor Hosken, ali ako uzmemo u obzir da ljudi žive sve dulje – moramo osigurati da to ostvare u donekle udobnom stanju. Profesor napominje kako je znanost blizu toga da izmisli načine liječenja koji će biti “skrojeni” prema potrebama pacijenta, a ovisni su o spolu, a to bi moglo dovesti do puno bolje kvalitete života žena, ali i do dugovječnijeg prosječnog života muškaraca.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap