Tražite toplomjere sa živom? U ljekarnama ih nema već godinama jer je njihova prodaja zabranjena

Milan Dalmacija
10. ožujka 2023.
Zdravlje
A- A+

Iako su u nas još uvijek popularni, toplomjere sa živom nemoguće je kupiti u ljekarnama. Iz HALMED-a objašnjavaju kako je njihova prodaja u Europskoj uniji zabranjena još 2009. godine, što se automatski odnosilo i na Hrvatsku pri ulasku u EU. Dodaju kako propisi ne definiraju toplomjere štetnima ili opasnima po zdravlje, već je cilj smanjiti prisutnost žive u okolišu.

Toplomjer sa živom | Foto: Ivan Radić/VisualHunt

Mnogi smatraju kako nema boljeg toplomjera od onog sa živom. Ta je naprava još uvijek prisutna u mnogim kućanstvima, unatoč tome što postoje mnoge digitalne varijante, koje su i preciznije i sigurnije.

Toplomjeri sa živom su bili popularni jer daju precizne rezultate pri mjerenju visokih temperatura. Stoga mnogi zaključuju kako je upravo takav toplomjer i najprecizniji. No, takvi toplomjeri imaju i mana. Nisu precizni pri mjerenju niskih temperatura, treba im vremena da daju točan rezultat, a i opasni su ako se razbiju ili ako živa iscuri.

EU zabranila prodaju

U hrvatskim ljekarnama je nemoguće naći živine toplomjere. Mnogi onda idu u susjedne zemlje, Srbiju ili Bosnu i Hercegovinu, gdje mogu nabaviti toplomjere. Iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), odgovorili su na upit novinarke N1, Ane Ramljak, zbog čega više nema toplomjera sa živom u našim ljekarnama.

– Europskim zakonodavstvom je u Europskoj uniji od 1. lipnja 2009. godine zabranjeno stavljanje u promet živinih termometara i tlakomjera za kućnu uporabu. S obzirom na to da se Uredbe EU-a kojima je uvedena ova odluka primjenjuju izravno, predmetna je zabrana stupila na snagu u Republici Hrvatskoj danom pristupanja EU-u, pojasnili su iz HALMED-a.

Živa nije opasna po zdravlje?

Dodaju da se zabrana odnosila na sve nove proizvode i koji su u tom trenutku bili u distribucijskom lancu, odnosno u veleprodaji, ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama. Zanimljivo, europski propisi nisu proglasili ove toplomjere štetnima ili opasnima za zdravlje ljudi, već im je cilj smanjiti prisutnost žive u okolišu. Tako su s ulaskom u EU iz prodaje povučeni svi medicinski proizvodi koji sadrže živu, objasnili su iz HALMED-a.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap