Svaka ušteda je važna: Napravite svoj prirodni deterdžent za rublje od divljih kestena

Ana Kanazir
26. studenoga 2022.
Zdravlje
A- A+

Deterdžent za rublje možete napraviti i kod kuće na različite načine. Ipak, jedan od njih je vrlo zanimljiv, a nećete potrošiti ništa novaca. Potrebno vam je samo osam divljih kestena koje možete pronaći u parku ili na cesti. Ovaj recept je na svojoj Facebook stranici podijelila Kristina Lučić Andrijanić iz samoopskrbnog poljoprivrednog gospodarstva, a proces izrade se može vidjeti i u videu na njezinoj stranici.

deterdžent od kestena

Deterdžent od kestena | foto: Teglica, Kristina Lučić Andrijanić

 

Uvijek je dobro u kućanstvu koristiti prirodne proizvode, pogotovo one koji su djelotvorni i na koje nećete potrošiti ni kune. Upravo takav je i deterdžent za pranje rublja za koji će vam trebati samo malo vremena, kesteni i staklenka koju vjerojatno imate kod kuće.

Kako napraviti deterdžent od divljeg kestena?

Izrada je vrlo jednostavna, neće vam oduzeti ni pola sata vremena, a deterdžent možete koristiti u nekoliko navrata.

– Ovaj deterdžent je potpuno prirodan i na nikakav način ne oštećuje rublje niti okoliš. Prednosti su što se vrlo lako radi, od besplatnih sastojaka pa omogućuje uštedu, vrlo je blag i ne zagađuje okoliš, objasnila nam je Kristina.

SASTOJCI:

  • 8 svježih divljih kestena
  • Staklenka od 720 ml
  • 500 ml vruće vode
perilica
Donosimo trik zbog kojeg ćete promijeniti način pranja ručnika

PRIPREMA:

Kestene prvo dobro operite kako na njima ne bi bilo blata ili drugih prljavština. Potom ih narežite na nekoliko dijelova i stavite u staklenku koju onda prelijete vrućom vodom i poklopite. Nije je potrebno skroz zatvarati, samo je važno da je poklopljena oko šest sati. Povremeno je malo promućkajte kako bi se iz kestena oslobodio saponin koji djeluje kao prirodni sapun u toploj vodi. Nakon što kesteni odstoje, procijedite tekućinu u drugu staklenku, a kestene možete staviti u čarapu i ubaciti ih u bubanj kod pranja rublja. Ovu količinu ćete imati za dva pranja rublja pa ostatak tekućine stavite u hladnjak i upotrijebite kod idućeg pranja.

Ako želite još više uštedjeti i koristiti sve prirodno, umjesto omekšivača možete koristiti alkoholni ocat kod pranja rublja, posebno kod pranja ručnika, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap