Nada za mnoge: Znanstvenici po prvi puta izliječili tip 1 dijabetesa kod miševa

Josip Mihaljević
2. ožujka 2020.
Zdravlje
A- A+

Novi rezultati istraživanja bude nadu za oko 442 milijuna ljudi diljem svijeta koji boluju od dijabetesa. Koristeći inovativnu tehnologiju, znanstvenici su po prvi puta izliječili dijabetes kod miševa, a lijek je trajao devet mjeseci.

dijabetes

Foto: Unsplash

Dijabetes je jedna od nekolicine kroničnih bolesti koje stvaraju komplikacije u zdravlju starijih ljudi. Može se pojaviti u dva tipa – u prvom slučaju gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina, a u drugom slučaju tijelo ne može iskoristiti proizveden inzulin.

Znanstvenici su u velikom otkriću po prvi puta uspješno izliječili tip 1 dijabetesa kod miševa, piše newatlas.com. Profesor medicine na medicinskom fakultetu u Washingtonu Jeffrey R. Millman  predvodio je tim istraživača koji su po prvi puta uspjeli premostiti prepreke u ranijim pokušajima pronalaska lijeka za tip 1 dijabetesa.

Koristili najnoviju tehnologiju

Novi udar na umirovljenike: Poskupjeli lijekovi, najlošije prošli oni s dijabetesom

Rezultati su predstavljeni u časopisu Nature Biotechnology i izgledaju vrlo obećavajuće. Isti tim predvodio je i ranije pokušaje pronalaska lijeka, a Millman kaže da su morali u potpunosti promijeniti pristup.

Koristeći najnoviju tehnologiju, miševima koji boluju od teškog oblika dijabetesa dali su poveći broj ljudskih matičnih stanica – radi se o stanicama koje nemaju posebnu svrhu, ali ih se može “prevariti” da izrastu u gotovo bilo koju stanicu koje tijelo ima (mišićna stanica, krvna stranica, moždana stanica itd.).

Tretmani matičnim stanicama su relativna novost u medicini, no do sada je pri njihovoj “proizvodnji” uvijek nastajao poveći broj grešaka – dobar dio njih nije izrastao u stanice koje su trebale izrasti.

Nada za budućnost

Oboljelih od dijabetesa oko 300.000: Kako živjeti sa šećernom bolešću u starijoj dobi?

Sada je taj problem riješen, a znanstvenici su smislili način kako da matične stanice izrastu u one koje će pomoći kod dijabetesa. Miševi koji su primili takve stanice, a imali su ozbiljne probleme s dijabetesom, postali su zdravi za dva tjedna, a šećer u krvi im se stabilizirao. Taj lijek je pak trajao devet mjeseci, a zatim bi morali na novi tretman.

Iako se i dalje radi o kliničkom testiranju na životinjama, rezultati se još uvijek ne bi trebali tretirati kao stvarni lijek za ljude koji boluju od dijabetesa. No, ipak se radi o obećavajućem polazištu za brojna druga testiranja.

Trenutačni plan istraživačkog tima je testirati lijek na većim životinjama, a ako sve prođe u redu, krenuti i s kliničkim testiranjem na ljudima u budućnosti.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap