Rezultati preventivnih pregleda: Više od dvije trećine pregledanih građana ima zdravstvene probleme

Ana Kanazir
22. studenoga 2023.
Zdravlje
A- A+

Preventivni zdravstveni pregledi su provedeni u pet županija u Hrvatskoj, a uskoro će se provoditi i na nacionalnoj razini, odnosno na razini cijele Hrvatske. Sami rezultati su otkrili kako više od dvije trećine pregledanih građana ima zdravstvene probleme, povišeni krvni tlak, povećanu razinu kolesterola, šećera u krvi, prekomjernu debljinu, ali i štetne utjecaje pušenja i alkohola na zdravstveno stanje.

Liječnica mjeri tlak starijoj osobi u ambulanti

Preventivni zdravstveni pregledi | Foto: Unsplash

Dobiveni rezultati preventivnih pregleda su otkrili da je ovakva vrsta pregleda vrlo važna i nužna kako bi se na vrijeme otkrili zdravstveni problemi i na vrijeme reagiralo. Upravo zato će se i provoditi na nacionalnoj razini.

Liječnik pregledava umirovljenika
Počeli su preventivni pregledi u pet županija, prvi na redu je bio umirovljenik Ivica

Pregledi uskoro i na nacionalnoj razini

Kako smo pisali ovdje, preventivni pregledi su uvedeni kako bi stariji građani koji kod liječnika nisu bili više od dvije godine mogli provjeriti svoje zdravstveno stanje. Danas su predstavljeni dosadašnji, ne tako optimistični rezultati, a ujedno je otkriveno da će se pregledi provoditi i na državnoj razini. Za njih će biti zadužen ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prof. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med. spec., koji će biti nositelj provođenja preventivnih zdravstvenih pregleda s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje uz snažnu potporu Vlade.

Što se tiče samih rezultata, Capak je istaknuo kako je naša zemlja u lošijem stanju u odnosu na druge zemlje i to zbog raznih navika građana, ali i zbog izostanka kontrole zdravlja.

– Čimbenici rizika koji utječu na zdravlje naših građana u odnosu na stanovnike drugih zemalja puno su naglašeniji na našim prostorima, jer još uvijek veliki broj osoba u našoj zemlji puši, ima nezdrave prehrambene navike, pije veće količine alkoholnih pića i ima pretjeranu debljinu s jedne, te manjak tjelesnih aktivnosti s druge strane. Sve to povećava broj oboljelih od kardiovaskularnih bolesti, povišenog šećera u krvi, kolesterola i drugih smetnji koji umanjuju kvalitetu života, istaknuo je Capak.

Briga o zdravlju je najbitnija za kvalitetniji život građana

Rezultati preventivnih pregleda su pokazali da više od dvije trećine pregledanih građana ima zdravstvene probleme – od povišenog krvnog tlaka, povećanih razina kolesterola, šećera u krvi, prekomjerne debljine, štetnog utjecaja pušenja i alkohola na zdravstveno stanje, te da postoji potreba za njihovim daljnjim dijagnostičkim pregledima kod pojedinih specijalista, te liječenje, kako navode iz Ministarstva zdravstva.

Ministar zdravstva, Vili Beroš je dodao i kako su preventivni pregledi i stalna briga o vlastitom zdravlju najbitniji preduvjeti za kvalitetniji i dugovječniji život građana.

– Ovo je jedan od smjerova reforme našeg zdravstvenog sustava koju smo omogućili promjenama u Zakonu o zdravstvu i Zakonu o zdravstvenom osiguranju. Posvećivanje dužne pozornosti preventivi, redovitim kontrolama zdravlja, te povećavanjem zdravstvene kulture i pismenosti stanovništva, želimo dobiti zdravije i zadovoljnije ljude, povećati kvalitetu života i dugovječnost što je moguće bliže razvijenijim zemljama, rekao je Beroš.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap