Reklama u kojoj sin priča da mu je mama s Alzheimerom umrla više puta uznemirila Britance, evo i zašto

Ana Kanazir
9. lipnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Reklama u čijem je središtu sin koji priča o svojoj mami oboljeloj od Alzheimerove bolesti i o tome kako je ona umrla više puta zbog ove bolesti uzdrmala je Britance. Naime, ova reklama se emitirala na televiziji i radiju u ožujku i travnju, a gledatelji i slušatelji su se požalili kako je ona neodgovorna i kažu da im je pokvarila raspoloženje. Ipak, iz Društva za Alzheimerovu bolest su rekli kako problem ne postoji, a cilj je bio pokazati kako postoji podrška i za obitelj oboljelih.

Alzheimerova bolest | Pexels

Alzheimerova bolest | Pexels

Alzheimerova bolest je vrsta demencije kod koje dolazi do propadanja moždanih stanica i gubitka kognitivne sposobnosti. Kako bi pokazali kako zapravo izgleda ova bolest i kako utječe na obitelj Društvo za Alzheimerovu bolest iz Engleske je napravilo posebnu reklamu koja nije baš po volji britanskih gledatelja.

Alzheimerova bolest | Pexels
Alzheimerova bolest: 'Ovo nije staračka pojava i psihička bolest, već posljedica neurodegenerativne bolesti mozga'

Od demencije se ne umire jednom

Reklama koja traje manje od dvije minute uznemirila je Britance. Naime, u reklami je u glavnoj ulozi sin koji na sprovodu svoje majke prepričava njezin život s demencijom, točnije Alzheimerovom bolesti. Tako sa suzama u glasu govori da je njegova majka umrla nekoliko puta. Prvi puta je njegova mama umrla u svibnju 2019. godine kada se nije mogla sjetiti kako pripremiti njezin specijalitet pečenje, nakon toga je umrla kada se nije mogla odjenuti u svoju šarenu odjeću, a spomenuo je i kada nije znala njegovo ime, ime svojeg sina. Mama je tako umirala nekoliko puta dok je na kraju i stvarno umrla 10. ožujka 2024. godine.

Ovu je reklamu napravilo Društvo za Alzheimerovu bolest, a na samom kraju reklame se nalazi i njihov dirljiv zaključak kako se od demencije ne umire jednom. S ovom se bolešću umire nekoliko puta. Osoba koja je napisala scenarij za reklamu je i sama izgubila oca zbog ove bolesti i to prije 18 mjeseci, piše news.sky.com.

Reklama je osjetljiva, ali…

Alzheimerova bolest je bolest koja pogađa osobe koje ju imaju, ali i njihove obitelji. Tako su obitelji suočene s nizom problema koji ih prate i utječu na stradavanje u psihičkom, fizičkom, emocionalnom te financijskom i materijalnom smislu. S druge strane, izuzetno je važna podrška obitelji oboljelima, o čemu su nam više u ovom tekstu rekle Mire Dajčić, predsjednica i osnivačica Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest i tajnica Udruge Tajane Dajčić.

Ipak, čini se kako ova reklama nije ‘sjela’ Britancima koji su se žalili i otkrili kako im je uvredljiva, neodgovorna i kako ih uznemirava. Iz Društva kažu kako su svjesni da je reklama osjetljive prirode, ali i kako ne misle da je uznemiravajuća. Cijeli video možete pogledati ispod:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap