Propuh je najveće zlo: To ne kažu samo naše bake, već i kineska medicina

Milan Dalmacija
21. svibnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Od baka smo mogli čuti kako je propuh loš za naše zdravlje. Njihova česta upozorenja, čini se, imaju uporište u tradicionalnoj kineskoj medicini. Liječnica Angela Tian Zhu tvrdi da je propuh najveće zlo za životnu energiju te dovodi do mnogo zdravstvenih problema.

Propuh | Ilustracija: Unsplash

Vjerojatno ste mnogo puta čuli od svojih baka kako propuh nije dobar za zdravlje. Stalne, brižne opomene da se maknete s propuha jer ćete se, u najmanju ruku, prehladiti, vjerojatno su nesvjesno prešle i na vas, pa sad i vi upozoravate svoju djecu i unuke na to.

Iako mlađe generacije vjeruju kako su to “bapske priče”, koje ponekad znaju biti i komične, kao u ovom videu, čini se da imaju svoje uporište i to u tradicionalnoj kineskoj medicini. Naime, liječnica Angela Tian Zhu, koja više od 40 godina širi znanja iz tradicionalne kineske medicine po svijetu, pa tako i u Hrvatskoj te BiH, tvrdi da je propuh najveće zlo za Qi, odnosno životnu energiju. Ostala zla, poput vjetra, hladnoće, vrućine, vlage, sparine i suše samo se priključuju propuhu u napadu na ljudsko tijelo, prenosi novinarka 24sata, Marijana Matković.

Postoji i definicija

Najbolji savjeti: Donosimo 15 neobičnih, ali zanimljivih stvari koje su nam ispričale bake

Tian Zhu je pritom dala i definiciju propuha. Riječ je o vjetru između prozora i vrata, dviju zgrada, dva zida ili više bliskih objekata. No, zašto je propuh opasniji od običnog vjetra? Kineska liječnica tvrdi zbog toga što je “oštriji”, odnosno može prodrijeti u kožu, organe i tijelo.

Kao i kod drugih oboljenja, propuh napada imunološki “slabiji” dio tijela, gdje i radi najveću štetu. Tako može uzrokovati upale uha, prehladu, kašalj, astmu, bronhitis, glavobolju, a može poremetiti i menstrualni ciklus te potaknuti razvoj artritisa. Moguće je, navodi Tian Zhu, da propuh utječe i na bolove u vratu i donjem dijelu leđa, svrbež, ali i na seksualnu funkciju.

Nema znanstvene potvrde

Čini se kako su naši stari svu mudrost oko propuha prenijeli iz kineske medicine. Naravno, vrijedi naglasiti da nema znanstvene potvrde da izloženost jakom vjetru u zatvorenom prostoru zaista može utjecati na sve nabrojene zdravstvene probleme.

Doduše zapadnjačka medicina također poznaje tegobe uzrokovane izlaganju jakom vjetru. Tako liječnici tvrde da vjetar ili propuh mogu doprinijeti preživljavanju i širenju virusa koju uzrokuju prehladu, a hladnoća utječe na grčenje mišića zbog čega se može kod nekih ljudi pojaviti bol u zglobovima ili glavobolja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap