Prebrodite menopauzu uz grahorice i pomoć iz biljne riznice

Vladimira Paleček
7. prosinca 2017.
Zdravlje
A- A+

Menopauza predstavlja kraj reproduktivne dobi žene, a u užem smislu označava zadnju mjesečnicu. Dio je prirodnog procesa starenja i posljedica pada funkcije jajnika, a time i proizvodnje glavnih spolnih hormona žene: estrogena i progesterona. Najnoviji demografski pokazatelji ukazuju da se više od 45% žena u Hrvatskoj nalazi u pre ili postmenopauzi

Nakon menopauze povećava se rizik od kardiovaskularnih bolesti

Menopauza je vrijeme koje označava kraj mjesečnih ciklusa. Dijagnosticira se nakon što ste prošli 12 mjeseci bez menstrualnog razdoblja. Može se dogoditi u 40-ima ili 50-ima, ali prosječna dob je oko 50-e. Iako je riječ o prirodnome biološkom procesu, fizički simptomi – valovi vrućine i emocionalni simptomi – mogu vam poremetiti san, smanjiti energiju ili utjecati na emocionalno zdravlje. Postoje mnogi učinkoviti tretmani za menopauzu, od prilagodbe životnog stila do hormonske terapije.

Simptomi

U mjesecima ili godinama koje vode do menopauze (tzv. perimenopauzi), možete doživjeti ove znakove i simptome:

* neredoviti ciklusi

* suhoća rodnice

* valovi vrućine

* zimica

* noćno znojenje

* problemi sa spavanjem

* promjene raspoloženja

* dobitak težine i usporeni metabolizam

* prorjeđivanje kose i suha koža

* gubitak punoće grudi.

Simptomi, uključujući promjene u mjesečnici, različiti su za svaku ženu. Najvjerojatnije ćete doživjeti neku nepravilnost u ciklusima prije nego što oni potpuno prestanu. Izostanak nekih mjesečnica tijekom perimenopauze uobičajena je i očekivana pojava. Često se događa da jedna mjesečnica preskoči mjesec pa se vrati, ili preskoči nekoliko mjeseci, a zatim počne. Mjesečnice se također događaju u kraćim ciklusima. Unatoč tome, trudnoća je moguća. Ako vam je mjesečnica izostala, a niste sigurni da ste ušli u menopauzu, načinite test na trudnoću.

Kada treba posjetiti liječnika?

Držite se redovitih posjeta liječniku za preventivnu zdravstvenu zaštitu i sve medicinske probleme. Nastavite to i tijekom i nakon menopauze. Preventivna zdravstvena zaštita tijekom vremena može uključivati ​​preporučene testove zdravstvenog pregleda, kao što su kolonoskopija, mamografija i testiranje na trigliceride. Vaš liječnik može preporučiti i druge pretrage, uključujući i pregled štitnjače i grudi. Uvijek potražite savjet liječnika ako imate krvarenja i nakon menopauze.

Menopauza može biti rezultat:

* Prirodnog pada reproduktivnih hormona.

Kada se približite svojim kasnim tridesetim godinama, vaši jajnici počinju proizvoditi manje estrogena i progesterona – hormona koji reguliraju mjesečnicu – a plodnost se smanjuje. U 40-im godinama mjesečnica može biti duža ili kraća, teža ili lakša, ili sve češća, sve dok na kraju – u prosjeku, do dobi od 51 godine – jajnici prestanu proizvoditi jajašca.

 

* Histerektomije.

Histerektomija koja uklanja maternicu ali ne i jajnike obično ne uzrokuje neposrednu menopauzu. Iako više nemate cikluse, vaši jajnici još uvijek otpuštaju jajašca i proizvode estrogen i progesteron. No operacija koja uklanja i maternicu i vaše jajnike (potpuna histerektomija) uzrokuje trenutačnu menopauzu. Vaše mjesečnice se zaustavljaju odmah, a vjerojatno ćete imati valove vrućine i ostale znakove i simptome menopauze koji mogu biti teški jer vam se hormonske promjene događaju naglo, a ne tijekom nekoliko godina.

 

* Kemoterapije i terapije zračenjem.

Ove terapije za liječenje raka mogu izazvati menopauzu, uzrokujući simptome kao što su valovi vrućine tijekom ili neposredno nakon liječenja. Prestanak mjesečnice, kao i plodnosti, nije uvijek trajan nakon kemoterapije, tako da mjere kontrole rađanja mogu i dalje biti poželjne.

 

* Primarne insuficijencije jajnika.

Oko 1 posto žena doživljava menopauzu prije 40. godine (preuranjena menopauza). Klimakterij može biti rezultat primarne insuficijencije jajnika – kada jajnici ne uspiju proizvesti normalne razine reproduktivnih hormona – proizašle iz genetskih čimbenika ili autoimune bolesti. No često se ne može pronaći nikakav uzrok. Za ove žene hormonska terapija obično se preporučuje barem do prirodne dobi menopauze kako bi se zaštitili mozak, srce i kosti.

 

Komplikacije

Nakon menopauze povećava se rizik od određenih medicinskih stanja. Primjeri uključuju:

 

* Bolest srca i krvnih žila – kardiovaskularne bolesti.

Bolest srca je vodeći uzrok smrti žena, kao i muškaraca. Stoga je važno redovito vježbati, jesti zdravu hranu i održavati normalnu težinu.

* Osteoporoza.

Ovo stanje uzrokuje da kosti postanu krhke i slabe, što dovodi do povećanog rizika od prijeloma. Tijekom prvih nekoliko godina nakon menopauze možete izgubiti gustoću kostiju brzo, povećavajući rizik od osteoporoze. Žene u postmenopauzi s osteoporozom posebno su osjetljive na lomove kralježnice, bokova i zglobova.

* Urinarna inkontinencija.

Budući da genitalna tkiva gube elastičnost, mogu se pojaviti česti, iznenadni, jaki poticaji za mokrenjem, nakon čega slijedi prisilni gubitak urina (inkontinencija hitnosti) ili gubitak urina kod kašljanja, smijanja ili dizanja (stresna inkontinencija). Česte su infekcije mokraćnog sustava. Jačanje mišića dna zdjelice Kegelovim vježbama i primjena aktualnog vaginalnog estrogena može pomoći u ublažavanju simptoma inkontinencije. Hormonska terapija može također biti učinkovita opcija liječenja za menopauzni urinarni trakt i promjene koje mogu dovesti do urinarne inkontinencije.

* Seksualna funkcija.

Suhoća rodnice zbog smanjene proizvodnje vlage i gubitka elastičnosti može uzrokovati nelagodu i blago krvarenje tijekom spolnog odnosa. Također, smanjena osjetljivost može smanjiti želju za seksualnom aktivnošću. Tu vam mogu pomoći razna sredstva poput gelova i lubrikanata.

* Dobivanje na težini.

Mnoge žene dobivaju na težini tijekom i nakon menopauze jer se metabolizam usporava. Možda ćete morati jesti manje i vježbati više, samo da zadržite trenutačnu težinu.

Pomoć iz prirode

Osim vegetarijanske prehrane bogate fitoestrogenima, postoji i određeni broj posebnih ljekovitih biljaka koje mogu pomoći u uklanjanju mnogih simptoma menopauze.

CIMICIFUGA

Cimicifuga (Cimicifuga racemosa) je biljka iz porodice Ranunculaceae, koja prirodno raste na istočnoj obali Sjeverne Amerike. Američka plemena već je odavno koriste za ublažavanje cijelog niza ženskih tegoba. U 18. stoljeću ekstrakt ove bilje uveden je i u ginekologiju. Od četrdesetih godina prošlog stoljeća u Njemačkoj se koristi kao prirodna hormonalna terapija za regulaciju klimakterijskih tegoba te predmenstrualnih i menstrualnih poremećaja. Nekoliko tvari u korijenu ove biljke – acetin, formonetin i triterpen – djeluju kao prirodni estrogen. Cimicifuga pruža učinkovitu pomoć kod valova vrućine, nesanice, depresije i drugih tegoba menopauze.

KONOPLJIKA

Ovu se ljekovitu biljku preporučuje za normalizaciju razine ženskih spolnih hormona i drži ju se posebno korisnom tijekom promjena uzrokovanih menopauzom. U osnovi, konopljika (Vitex Agnus castus) regulira hormone koji sudjeluju u menstrualnom ciklusu: ona povećava proizvodnju hormona hipofize za stvaranje narančastih tjelešaca, te sprječava oslobađanje hormona koji stimulira folikulu. Sve to proizvodi korisne estrogenske učinke.

KOPRIVA

Kopriva (Urtica dioica) je izvrsna kod brojnih zdravstvenih problema, uključujući i tegobe menopauze. Ova biljka njeguje endokrini sustav, koji je odgovoran za rad hormona, te je odličan izvor kalcija, magnezija, klorofila, kroma i drugih važnih nutrijenata, neophodnih ženama u menopauzi. Kopriva normalizira rad hormona, poboljšava zdravlje kostiju, kardiovaskularnog sustava i bubrega, regulira razinu šećera u krvi, daje energiju i vitalnost. Možete je koristiti u salatama, praviti od nje zelene kašaste sokove, kuhati ju kao lisnato povrće ili praviti čaj. Preporučuje se da pijete dvije čaše čaja od koprive dnevno.

Čajna mješavina

Dobro izmiješati jednake dijelove preslice, odoljena i bobica kleke. Dvije jušne žlice mješavine staviti u tri šalice vrele vode i kuhati 30 minuta na laganoj vatri. Preko dana piti što topliji čaj.

Sjedeće kupke od stolisnika

U 5 litara hladne vode staviti 200-300 g svježega ili suhog stolisnika, ostaviti 12 sati, podgrijati i staviti u pripremljenu vodu za sjedeću kupku. U vodi biti 20 minuta, bez brisanja leći u krevet, dobro se pokriti i tako ostati jedan sat. Za vrijeme kupanja bubrezi moraju biti u vodi.

Izvori:

www.mayoclinic.org

James A. Duke “Zelena ljekarna”

Pater Juro Marčinković “Božja biljna ljekarna”

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap