Počinje cijepljenje protiv gripe. Besplatno je za ovih devet skupina građana

Jasmina Grgurić
29. listopada 2019.
Zdravlje
A- A+

Cijepljenje protiv gripe počet će u srijedu, 6. studenog 2019. godine, a cjepivo je u prvom redu namijenjeno osobama s povećanim rizikom od komplikacija. Za njih je ovaj postupak preporučen i besplatan.  Ove je godine na temelju iskazanih potreba i procjene naručeno 360.000 doza cjepiva, što je gotovo 10 posto više nego lani.

Foto: Pixabay

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je da cijepljenje protiv gripe počinje u srijedu, 6. studenog. Ono je namijenjeno i besplatno za ove kategorije građana:

  1. osobe životne dobi 65 godina i starije
  2. štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu)
  3.  pacijenti s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama
  4. odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama, neurološkim i neuromuskularnim bolestima koje utječu na disanje i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući oboljele od malignih bolesti, osobe na dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima, osobe s HIV infekcijom itd.)
  5. djeca i adolescenti (u dobi od 6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu)
  6. u slučaju da se osobe za koje je cijepljenje preporučljivo, ne mogu cijepiti zbog postojanja kontraindikacija, umjesto njih se pod istim uvjetima preporučuje cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i slično
  7. radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika
  8. zdravstveni radnici
  9.  trudnice

Cijepljenje građana u navedenim kategorijama provodi se u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo. Tijekom studenog će se cijepiti isključivo osobe iz tih skupina i za njih je ova zdravstvena usluga besplatna.

Izbjegnite gripu uz tajne ruske medicine

“Krajem studenog ćemo na temelju odaziva na cijepljenje procijeniti eventualnu mogućnost kasnijeg korištenja centralizirano nabavljenog cjepiva za cijepljenje uz naplatu osoba koje ne pripadaju ovim kategorijama. Svi ostali koji žele smanjiti rizik od gripe, mogu se cijepiti bilo kada u dogovoru s izabranim liječnikom. Svaki liječnik primarne zdravstvene zaštite može naručiti putem ljekarne ili veledrogerije cjepivo za osobe koje ima u skrbi i cijepiti ih uz naplatu u bilo koje vrijeme” – poručili su jučer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Počinje cijepljenje protiv gripe. Besplatno je za ovih devet skupina građana
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap