Ovo će olakšati mnogim onkološkim bolesnicima: Pacijentica primila kemoterapiju kod kuće

Ana Kanazir
5. siječnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Da medicina stalno napreduje pokazuje i ovaj pomak za onkološke bolesnike. Od sada se u Rijeci za kemoterapiju ne treba boraviti u bolnici, jer postoji primjena kemoterapije uz pomoć elastomerske pumpe koja će postati praksa Klinike za radioterapiju i onkologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Prva pacijentica je započela kemoterapiju ovom metodom i vrlo je zadovoljna ovakvim oblikom terapije.

bolnicki krevet

Foto: Unsplash

Ovo je potpuno siguran način primanja kemoterapije koji znatno olakšava život određenim onkološkim bolesnicima jer ne moraju dolaziti u bolnicu. Iako je tek u svojim začecima, predviđa se da će u prvoj godini primjene u riječkoj bolnici ovakvu kemoterapiju primiti između 30 i 40 pacijenata.

jadranka
Život s rakom dojke: 'Nije me šokirala dijagnoza, već to što sam s tim tumorom šetala više od četiri godine'

Nažalost, ovaj način primanja kemoterapije nije za sve pacijente, već samo za one koji imaju postavljen potkožni rezervoar koji se naziva port-a-cath kateter, a za njih će imati mnoge prednosti. Kemoterapija se pripremi unaprijed, u bolničkim uvjetima, a onda se instalira elastomerska pumpa. Pacijent s tako postavljenom pumpom odlazi doma gdje prima terapiju, a nakon 40 sati se vraća u bolnicu da mu se pumpa skine.

Još jedna prednost je i što je pumpa mala pa stane u torbicu, a osoba onda može obavljati svoje svakodnevne aktivnosti.

– Prva pacijentica u KBC-u Rijeka započela je kemoterapiju primjenom kroz tzv. elastomerske pumpe 28. prosinca, a ciklus je uspješno završen u 30. prosinca 2022. godine. Pacijentica je bila vrlo zadovoljna terapijom koja je prošla uredno, bez ikakvih komplikacija, navodi Novi list.

Kako bi se ovakav način kemoterapije provodio, liječnici i medicinske sestre su se propisno educirali, a sada će sve što su naučili moći primijeniti u praksi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap