Ovih šest namirnica trebali biste izbjegavati ako ne želite starjeti brže!

Jasmina Grgurić
10. lipnja 2020.
Zdravlje
A- A+

Zalogaji i gutljaji u kojima ponekad pronalazimo najviše zadovoljstva, najčešće nisu baš najbolja stvar za naše zdravlje, pogotovo ako smo već u nekim ozbiljnijim godinama. Iako je najvažnije biti umjeren, nekada je to dosta teško postići. Nezdrava hrana i napici ubrzavaju proces starenja, stoga bismo trebali posebno izbjegavati ovih šest namirnica koje su kod mnogih na svakodnevnom meniju.

Foto: Rawpixsel

Kako bi naša koža djelovala mladoliko, skupi kozmetički preparati neće nam pomoći ako ne pazimo što unosimo u naš organizam.

Jeste li znali da određene namirnice koje svakodnevno konzumiramo ubrzavaju proces starenja? Samim time, zbog njih ćemo izgledati starije nego što jesmo, a kako smo već ionako stari, to nam nikako ne odgovara! Ipak, morat ćemo dobro razmisliti želimo li se u potpunosti odreći svih šest stvari s ovog popisa kojeg donosi Pinkvilla.

Pržena hrana

Foto: Unsplash

Pržena hrana otpušta slobodne radikale koji uništavaju stanice kože i smanjuju njezinu elastičnost. Prženi krumpir i pohano meso trebali bismo izbjegavati ili barem svesti na najmanju moguću mjeru. Za povremene gušte možemo koristiti zdrava ulja, poput repičinog, koja ne mijenjaju svojstva na visokim temperaturama.

Bijeli šećer

Foto: Unsplash

Svakodnevna konzumacija većih količina bijelog šećera dovodi do gubitka kolagena, koji naša koža gubi već prirodnim procesom starenja. Voće, zdravi šećeri, med i tamna čokolada odlična su alternativa za zasladiti se.

Prerađeno meso

Foto; Unsplash

Kobasice, salame, hrenovke, slanina i sve druge vrste prerađenog mesa nisu najbolji izbor, jer su prepune soli, masti i nezdravih dodataka koje će dehidrirati našu kožu čime će izgubiti svježinu.

Kofein

Foto: Unsplash

Kava ima već poznate prednosti za naš organizam, ali napitke koji sadrže kofein trebalo bi izbjegavati kasno poslijepodne i navečer. Kofein loše utječe na naš san, a poremećaj spavanja ubrzava nastanak bora i podočnjaka te nas čini starijim.

Alkohol

Foto: Unsplash

U malim količinama alkohol je dobar, ali ako pretjeramo, naše lice će izgledati natečeno, crveno i nezdravo. Osobe koje previše piju gube kolagen i vitamin A iz tijela.

Bijeli kruh

Foto: Rawpixel

Možda i najdraža namirnica s ovog popisa nije najbolji odabir za naše zdravlje i mladolikost. Bijeli kruh ima visoki glikemijski indeks, a takva hrana nije dobra za regulaciju šećera u krvi te je povezana i s upalnim procesima u tijelu te starenjem kože. Bijeli kruh valja stoga zamijeniti s integralnim ili raženim.

Ovih šest namirnica trebali biste izbjegavati ako ne želite starjeti brže!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap