Osam razloga zašto starije osobe trebaju jesti chia sjemenke

Alberta Požgaj
23. svibnja 2022.
Zdravlje
A- A+

Chia sjemenke sadrže hranjive tvari poput kalcija koji smanjuje rizik od razvoja osteoporoze u starijoj životnoj dobi. Dnevna konzumacija chia sjemenki pomaže pri očuvanju srca i krvnih žila, što predstavlja još jednu od velikih prednosti za stariju populaciju s obzirom da je utvrđeno kako 40% osoba u Hrvatskoj premine od posljedica kardiovaskularnih bolesti.

Chia sjemenke | Pixabay

Chia sjemenke | Pixabay

Ako želite živjeti dulje i kvalitetnije, preporuča se da na svoj meni uvrstite chia sjemenke. Chia sjemenke originalno potječu iz Meksika, no danas se koriste širom svijeta. Prednosti koje konzumacija chia sjemenki ima za stariju populaciju su velike, no mogu se nabrojati osam glavnih, prema znanstvenom članku doktora Josha Axea.

S chiom protiv osteoporoze

Liječi srčane bolesti, dijabetes i osteoporozu, a jača imunitet, pamćenje i probavni sustav - upoznajte lan

Potvrđeno je kako su chia sjemenke, između ostalog, bogate kalcijem i manganom što je važan podatak za osobe zrelije životne dobi. Naime, samo nekoliko prstohvata chia sjemenki na sadrži gotovo 18% kalcija koji je osobi potreban u jednom danu te isto tako 30% mangana koji je ključan za pravilnu apsorpciju kalcija. Konzumacijom chia sjemenki produžit ćete život svojim kostima te spriječiti njihovu lomljivost i smanjenje gustoće koje se događa u starijoj životnoj dobi.

Lijep osmijeh uz jake zube

S obzirom na bogatstvo chie kalcijem, ono pozitivno djeluje na jačanje zubi, dok cink iz chie sprječava nastanak kamenca tako što onemogućuje mineralizaciju plaka na zubima.

Omega-3 za zdravlje srca i krvnih žila

Poznato je kako omega-3 masne kiseline pozitivno djeluju na krvni tlak tako što ga snižavaju te kako djeluju na povišene razine kolesterola u krvi. S obzirom da su chia sjemenke bogatije omega-3 masnim kiselina od lososa, može se zaključiti kako konzumacija osobu može zaštiti od rizika razvoja kardiovaskularnih bolesti koje su na prvom mjestu po uzrocima smrtnosti u Hrvatskoj za osobe starije od 65 godina.

Sa samo 40 grama smanjili starački dijabetes

Chia sjemenke pripadaju u grupu superhrane stoga ne čudi činjenica kako su bogate i vlaknima te antioksidansima. Upravo te hranjive tvari pomažu pri održavanju normalne razine šećera u krvi. Isto tako, istraživanjem je utvrđeno kako su osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2, a u svoju prehranu su uvele 40 grama chia sjemenki tijekom dva tjedna uspješno regulirane šećer u krvi te se zaštitile od dodatne progresije bolesti.

Sprječavaju naglo starenje kože

Potvrđeno je kako chia sjemenke sadrže velike količine antioksidansa, dok ih mnogi smatraju namirnicima koje sadrže najveću razinu antioksidansa. S tim u vezi, ta hranjiva svojstva pomažu koži da očuva elastičnost te pomaže u borbi protiv preranog starenja kože, dok djeluje i kao zašttini sloj od opasnih ulatraljubičastih zraka.

Bez gladi uz chiu

Chia uz svo bogatstvo sadrži i vlakna koja pozitivno djeluju na probavu i održavanje primjerene tjelesne težine. Bogate su hranjivim tvarima koje djeluju na hormon grelin koji je odgovaran za stimulaciju osjećaja gladi.

Prehrana za seniore: Savjeti uz koje ćete jesti zdravije, a tijelo će vam biti zahvalno!

Uz chiu do zdrave probave

Naime, vlakna iz chia sjemenki pomažu osobi da ima pravilnu probavu tako što reguliraju urednu stolicu, dok isto tako djeluju na duži osjećaj sitosti. Preporuča se konzumacija chie ujutro za doručak kao dodatak zobenoj kaši ili jogurtu.

Zaštite se od raka uz chia sjemenke

ALA kiseline pripadaju vrsti omega-3 masnih kiselina koje se navode kao potencijalna zaštita od razvoja određenog tipa raka. Točnije, istraživanja su dala nagovjestiti kako konzumiranje chia sjemenki može smanjtiti rizik od razvoja raka dojke i raka grlića maternice.

Osam razloga zašto starije osobe trebaju jesti chia sjemenke
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap