Nutricionistica o kavi: Jedna vrsta za starije osobe je najzdravija

Ivana Moslavac
2. studenoga 2025.
Zdravlje
A- A+

Umjereno pijenje kave pozitivno utječe na organizam. Kava poboljšava pamćenje, utječe na ‘sporije’ starenje i smanjuje razvoj masne jetre. S druge strane, osobe s hipertenzijom, srčanim bolestima, osteoporozom ne bi trebale piti kavu, a može smetati i onima s osjetljivim želucem. Preporuke za starije osobe dala nam je magistra nutricionizma Vedrana Vinšek iz Nutricionističkog savjetovališta Nu3vex.

Magistra nutricionizma Vedrana Vinšek

Magistra nutricionizma Vedrana Vinšek | Foto: Privatna arhiva/Pexels/Canva

Kava je omiljeni napitak i starijima i mladima, a mnogi je kuhaju čim ustanu. Često se spominje njezina prekomjerna konzumacija, ali znanstveni dokazi upućuju na to da umjerena konzumacija kave može imati pozitivan učinak na organizam većine zdravih odraslih osoba, uključujući starije. To znači da može biti korisno popiti jednu do tri šalice kave dnevno, kako je istaknula magistra nutricionizma Vedrana Vinšek iz Nutricionističkog savjetovališta Nu3vex.

‘Umjerena konzumacija starijima poboljšava pamćenje’

Ninoslav Mimica
Epidemija Alzheimerove bolesti: Psihijatar otkriva što trebate znati i kako pružiti podršku

Kava je napitak s više od 1.000 bioaktivnih spojeva, a ti spojevi djeluju na živčani, kardiovaskularni, jetreni, metabolički i probavni živčani sustav. Pojedine analize upućuju na smanjenje nastanka neurodegenerativnih bolesti, visok udio antioksidansa i protuupalno djelovanje. Polifenoli, primjerice klorogenska kiselina i diterpeni neutraliziraju slobodne radikale, smanjuju oksidativni stres i usporavaju stanično starenje. Redovito pijenje kave povezano je s duljim telomerama koje su biološki marker sporijeg starenja.

– Kofein je blagi stimulans koji blokira adenozinske receptore (A1 i A2A) u mozgu, što smanjuje osjećaj umora, poboljšava koncentraciju i raspoloženje, ubrzava mentalnu obradu. Kod starijih osoba umjerena konzumacija kave poboljšava kognitivnu funkciju, pamćenje i budnost, osobito ujutro. Može usporiti kognitivno propadanje i smanjiti rizik od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, međutim ako se pretjera kava može uzrokovati anksioznost, tremor i nesanicu. Potreban je oprez budući da je kod starijih osoba metabolizam kofeina sporiji pa ‘prekasno’ popijena kava može poremetiti san, objasnila je magistra Vinšek.

Kava značajno smanjuje rizik od ciroze i karcinoma jetre te usporava napredovanje nastanka masne jetre (NAFLD). Istraživanja pokazuju da i beskofeinska kava pokazuje ovaj učinak što znači da su važni polifenoli, ne samo kofein. Iz ovoga se može zaključiti da bi se starijim osobama mogla preporučiti konzumacija beskofeinske kave s jednakim učinkom.

‘Najzdravija za starije je filtrirana beskofeinska kava’

– Najzdravija opcija za starije osobe je filtrirana kava. Filtriranjem se uklanjaju cafestol i kahweol, tvari koje mogu povisiti LDL kolesterol. Studije pokazuju da je filtrirana kava povezana s nižim rizikom smrtnosti od nefiltrirane (European Journal of Preventive Cardiology, 2020). Preporuka za starije osobe je konzumacija filtrirane beskofeinske kave. Zadržava većinu antioksidansa i odlična je za osobe osjetljive na kofein, s povišenim krvnim tlakom, aritmijom ili nesanicom. Arabica (100 posto) sadrži više antioksidansa i manju količinu kofeina od Robuste, pa je blaža za srce i živčani sustav, istaknula je magistra nutricionizma i dodala kako se preporučuje kava bez šećera i vrhnja jer dodatak poništava metaboličke koristi kave, a može se dodati malo biljnog mlijeka.

Za starije osobe preporuka je ne piti vruću kavu i u koliko se konzumira piti je u prijepodnevnim satima. Skupine starijih osoba koje ne bi trebale piti kavu ili bi trebale strogo ograničiti unos su osobe s nekontroliranom arterijskom hipertenzijom. Osobe s aritmijama i srčanim bolestima jer kofein povećava kontraktilnost i broj otkucaja srca. Može izazvati preskakanje srca kod osjetljivih osoba.

Neke osobe kavu trebaju potpuno izbjegavati

Umirovljenica
Osteoporoza: Nevidljiva bolest koja pogađa više od 117.000 Hrvata

Kavu s kofeinom ne bi trebale konzumirati osobe s teškom anksioznošću, nesanicom ili depresijom. Kofein stimulira živčani sustav i može izazvati nervozu, drhtanje, nesanicu, pojačanu tjeskobu. Ako postoji poremećaj spavanja preporuka je kavu piti najkasnije do 12–13 sati ili prijeći na beskofeinsku kavu. Osobe s osteoporozom ne bi trebale unositi kofein budući da kofein povećava izlučivanje kalcija putem bubrega. Kod starijih žena i muškaraca s niskim unosom mliječnih proizvoda to može ubrzati gubitak koštane mase. Ako se kava i pije potrebno je osigurati dovoljan unos kalcija, kako je istaknula magistra nutricionizma Vinšek.

– Kava stimulira lučenje želučane kiseline pa može pogoršati žgaravicu, gastritis, refluks. Kod izraženog GERB-a ili ulkusa želuca potrebno je izbjegavati kavu, posebno na prazan želudac. Polifenoli u kavi smanjuju apsorpciju željeza iz hrane ako se pije uz obrok što je važno za osobe s anemijom kojima se kava ne preporučuje. Umjerena kava može biti korisna za mozak, ali u demenciji s agitacijom ili nesanicom kofein često pogoršava ponašanje i remeti san. Osobe s Alzheimerovom bolešću uz nesanicu ili agitaciju ne bi trebale konzumirati kavu, rekla je.

Kavu bi trebale izbjegavati i osobe koje uzimaju istovremeno više različitih lijekova. Kofein može interferirati s nekim lijekovima, primjerice antiaritmicima, antikoagulansima (warfarin), antibioticima i drugo. Starije osobe dobrog zdravlja mogu i smiju piti kavu u umjerenim količinama (bolje filtriranu, Arabicu bez kofeina). Izbjegavanje kave i kofeina općenito je preporuka u slučajevima kada postoji zdravstveni rizik ili međudjelovanje s lijekovima, objasnila je Vinšek.

Pomaže kod zatvora, ali pogoršava žgaravicu

Umjerena konzumacija kave povezana je s nižim rizikom od dijabetesa tipa 2, govori se o oko 25 posto manjem riziku. Umjerena konzumacija kave također usporava starenje krvnih žila i povećava inzulinsku osjetljivost. Kava potiče lučenje želučane kiseline i žuči. Može pomoći kod zatvora, potiče blagi stimulans crijeva, ali može pogoršati žgaravicu ili refluks kod osjetljivih osoba.

– Ne preporučuje se kod gastroezofagealnog refluksa (GERB-a) budući da kofein opušta donji sfinkter jednjaka. Kava nije preporučljiva kod anksioznog poremećaja jer može pojačati nervozu i nesanicu. Kod osoba koje imaju probleme sa spavanjem preporuka je ne piti kavu šest sati prije odlaska u krevet. Više od tri šalice kave dnevno može blago povećati gubitak kalcija pa se ne preporučuje osobama koje boluju od osteoporoze, naglasila je Vinšek.

Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.

Copy link
Powered by Social Snap