Nutricionistica nam je otkrila tajnu zimske prehrane: ‘Najbolje je osigurati da jedemo raznoliko’
Pravilna prehrana za zimu se ne razlikuje puno od prehrane za ostatak godine. Ipak, važno je paziti na unos voća i povrća kako bi tijelo dobilo potrebne vitamine i nutrijente. Nutricionistica Anja Rimac otkriva kako bi idealno bilo pojesti dvije do tri porcije voća svaki dan, ali i najmanje tri porcije povrća, a ne treba zaboraviti ni na žitarice, mliječne proizvode, meso i ribu. Također, posebnu ulogu po zimi će imati i variva koja će nas ugrijati na sve moguće načine.
![Nutricionistica Anja Rimac; u pozadini je povrće](https://www.mirovina.hr/app/uploads/2024/12/nutricionistica-Anja-Rimac-2.png)
Nutricionistica Anja Rimac | Foto: Pixabay/privatna arhiva
Tajna dobre zimske prehrane je raznolikost namirnica koje svakodnevno unosimo u naš organizam. Jednako tako, važno je da unosimo puno voća i povrća, ali i da ne zanemarujemo neke druge namirnice poput žitarica ili mliječnih proizvoda. Više nam je otkrila nutricionistkinja Anja Rimac s nutricionizam.hr.
Tri porcije voća i povrća dnevno
Prije svega treba znati da se pravilna prehrana za zimu ne razlikuje puno od pravilne prehrane za ostatak godine. Jedini izuzetak je manjak sunca i hladnije vrijeme koje nas čini podložnijima bolestima. Kako nam je odmah rekla nutricionistica Anja Rimac, tijelo treba jednake količine vitamina i minerala u svako doba godine, ali zato treba paziti koje se namirnice unose i u kojoj količini.
Nutricionistica tako predlaže da se svaki dan jedu dvije do tri porcije voća. Jedna porcija voća je ili jedna voćka ili šaka sitnijeg voća, a trenutačno se mogu odabrati mandarine, klementine, šipak, borovnice, jabuke, a može se konzumirati i voće koje nije sezonsko jer također ima svoju vrijednost.
Osim toga, treba jesti i povrće i to tri porcije dnevno. Kako kaže Rimac, jedna porcija je otprilike jedna manja zdjelica povrća, koje može biti svježe, kuhano, pečeno ili ukiseljeno, a mogu se jesti i konzervirane mahunarke.
– Naše tijelo osim vitamina C u zimu treba i sve ostale mikro i makronutrijente, poput vitamina A, vitamina B skupine, K, E, cink, željezo, fosfor, bakar, kalij, kalcij, jod, mangan… Široki je popis i kako ne bi razbijali glavu jesmo li pojeli baš tu namirnicu koja sadrži ove spojeve, najbolje je osigurati da jedemo raznoliko i često biljne proizvode. Tako unosimo sve potrebno, rekla nam je sugovornica.
Važnu ulogu imaju i žitarice
Uz povrće i voće ne treba zanemariti ni ostale vrste hrane. Tako bi trebalo jesti meso tri puta tjedno, a idealno bi bilo dodatno dva puta tjedno jesti ribu, makar i konzerviranu. Također, nutricionistica upozorava da prednost treba dati mesu pečenom na minimalnoj količini maslinovog ulja ili marinirano na papiru za pečenje u pećnici, a ne na masti, o čemu smo pisali i ovdje.
Uz to, važnu ulogu imaju i žitarice i to one cjelovite pa bi u prehranu osim krumpira, riže i tjestenine trebalo uvesti i heljdu, ječam, proso, zob, pir i slično. Također, kako smo saznali, svaki tjedan bi trebalo izmijeniti nove tri žitarice.
Grijanje s pomoću variva
Kako bi prehrana bila stvarno raznolika, ne treba zaboraviti i na mliječne proizvode. Ipak, ovdje postoje određene preporuke kako unijeti više proteina i zdravih tvari.
– Od mliječnih proizvoda treba dati prednost jogurtu probiotiku, kefiru ili sličnim proizvodima, ali ne zaboraviti i na mlijeko i manje masne sireve, dok one tvrde i punomasne treba jesti kao poslasticu, ponekad i u manjoj količini. Vrhnje zamijenite manje masnim grčkim jogurtom ili skyrom, a za viši udio proteina probajte posni ili zrnati sir, savjetuje nutricionistica.
Mnogi po zimi jedu i puno variva i ovo je odlična opcija jer ćete na ovaj način i unijeti povrće u organizam. Zanimalo nas je hoće li nas varivo stvarno ugrijati, a odgovor je potvrdan. Naime, ono će nas ugrijati i fizički i psihički, pogotovo kada smo bolesni ili kada nas boli grlo. Rimac kaže da ćemo se dodatno ugrijati i ako dodamo neke ljute začine poput papra, čilija ili đumbira.