Novo otkriće u medicini moglo bi olakšati živote milijunima umirovljenika

Josip Mihaljević
12. srpnja 2020.
Zdravlje
A- A+

Zamislite da umjesto komplicirane operacije koljena možete naprosto obnoviti hrskavicu i riješiti problem. Prvi simptomi osteoartritisa, iznimno neugodne bolesti zglobova, javljaju se u dobi između 40. i 70. godine života.  Riječ je o bolesti cijelog zgloba uslijed koje dolazi do razaranja i gubitka hrskavice uz još neke promjene u kostima. Znanstvenici su ovih dana otkrili jedan spoj koji obećava – a hrskavice diljem svijeta bi mogle imati značajne koristi.

umirovljenica hodanje

Foto: Unsplash

Znanstvenici su godinama tražili savršen spoj koji bi trebao zamijeniti hrskavice u našim zglobovima, a sada su napravili ogroman korak naprijed. Izumili su iznimno obećavajući spoj koji prema prvim testovima može podnijeti sav napor kretanja ljudskog tijela, piše sciencealert.com.

Prvi simptomi osteoartritisa uglavnom se javljaju između 40. i 70. godine života, a ta neugodna bolest češće pogađa žene. Ljudi svoje hrskavice uglavnom shvaćaju zdravo za gotovo, iako one služe kao “jastučići” između naših zglobova kako se prilikom kretanja kosti ne bi grebale jedna od drugu, a pomažu nam i da se lakše krećemo.

Znanstvenici su sada u laboratoriju “uzgojili” novi materijal koji je više nalik hrskavici nego iti jedan prije njega. Stvara 50 posto manje trenja nego biološka hrskavica i 4.4 puta je otporniji nego prijašnji slični proizvodi.

“Htjeli smo napraviti prvi hidrogel koji ima mehanička svojstva stvarne ljudske hrskavice”, kazao je kemičar Ben Wiley sa Sveučilišta Duke.

Gel se sastoji od tri polimera koji, ovisno o tomu kakvu silu primjenjujemo na njega, različito funkcioniraju. Prošli su opsežne mehaničke testove poput razvlačenja, pritiskanja, guranja, a znanstvenici su uzbuđeni oko rezultata.

U testu su čak gel “ribali” uz stvarnu ljudsku hrskavicu, ni manje ni više nego milijun puta, a rezultati pokazuju da je otporan baš kao i stvarna ljudska hrskavica.

Od izuma do tržišta, put bi mogao potrajati pune tri godine, tvrde istraživači. Zanimljivo je da su raniji slični gelovi bili donekle dobri za manje zglobove, a ovaj je toliko jak da bi mogao funkcionirati u koljenu.

Copy link
Powered by Social Snap