Novi udar na umirovljenike: Poskupjeli lijekovi, najlošije prošli oni s dijabetesom

Jasmina Grgurić Zanze
29. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Prije nego li će hrvatske mirovine s isplatom u travnju porasti za 0,94 posto, odnosno 0,59 lipa po godini staža, što u konačnici donosi svega od deset do najviše dvadeset kuna mjesečno više, dogodio se novi udar na tisuće umirovljenika. Naime, od 1. ožujka poskupjeli su pojedini lijekovi. Najalarmantniji je podatak da je Victoza, koju kao terapiju protiv dijabetesa tipa 2 uzima oko 7.000 pretežno starijih osoba, s osnovne liste prešla na dopunsku i sada se umjesto nula mora nadoplatiti čak 111,15 kuna.

Foto: Pixabay

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje objavio je izmijenjenu osnovnu i dopunsku listu lijekova, a koje su na snazi od 1. ožujka. Iako su mnogi pojeftinili, za neke je uvedena doplata, dok je za pojedine lijekove ona drastično poskupjela. Čitav slučaj pravda se mogućnošću uzimanja generičke inačice lijeka kao besplatne varijante, no upitne kakvoće. Pojedini su lijekovi poskupjeli čak trostruko, a ovakvu nepovoljnu odluku najviše će osjetiti dijabetičari. Sve to bez prethodne najave, stoga su se umirovljenici prilikom odlaska u apoteku neugodno iznenadili.

Lijek koji štiti srce i krvne žile

S osnovne na dopunsku listu prešli su uglavnom lijekovi za liječenje kardiovaskularnih i neuroloških bolesti, piše 24 sata, što znači da ih pacijenti sada moraju nadoplati bez obzira na dopunsko zdravstveno osiguranje. Tako je za dijabetičare poskupjelo nekoliko lijekova – Trajenta za koju je nadoplata ranije iznosila 67,61 kunu sada košta 123,56 kuna, zatim Vipdomet koji je prije bio 72,71, a sad 87,22 kuna, dok je nadoplata za Janumet 85,05 kuna umjesto dosadašnjih 79,38 kuna.

Najspornija je pritom Victoza koja je prebačena s osnovne na dopunsku listu lijekova te se ranije nije plaćala, a sada košta čak 111,15 kuna. Naime, ono što razlikuje Victozu od ostalih lijekova unutar skupine je njezino dokazano kardioprotektivno djelovanje, dakle to je lijek koji štiti srce i krvne žile, za 24 sata pojasnila je liječnica Lea Smirčić-Duvnjak iz Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma “Vuk Vrhovac”. Sada pacijente moraju vraćati na jedan od lijekova koji je besplatan, ali nema dokazano zaštitno djelovanje na kardiovaskularni sustav. Što se ostalih lijekova za dijabetes tiče, njihove su generičke inačice, smatra, sličnog djelovanja.

Pojeftinilo čak 607 lijekova

S druge strane, uvedeni su i novi lijekovi koji se sada mogu dobiti na teret HZZO-a, neki su prebačeni s dopunske na osnovnu listu, dok su mnogi pojeftinili.

Cijene su tako snižene za ukupno 607 pakiranja lijekova –  426 pakiranja lijekova s osnovne liste te 181 pakiranje za lijekove iz dopunske liste. S dopunske liste lijekova 15 pakiranja prešlo je na osnovnu listu, što znači da za njih više nema plaćanja. No, s osnovne liste lijekova 73 pakiranja premješteno je na dopunsku listu. Njihove generičke paralele lijeka postoje međutim na osnovnoj listi, dakle besplatne su.

Liste su objavljene na internetskim stranicama HZZO-a, a pogledati ih možete na ovoj poveznici.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap