Na jednom mjestu u Hrvatskoj možete dobiti besplatno savjetovanje o korištenju lijekova

Ana Kanazir
23. listopada 2023.
Zdravlje
A- A+

Uzimanje lijekova, pogotovo onih bezreceptnih, koji se često uzimaju i na svoju ruku, mogu imati ozbiljne nuspojave. Kako do njih ne bi došlo, postoje dva farmakoterapijska savjetovališta koja djeluju u domu zdravlja Zagreb Centar, a u njima stručnjaci educiraju građane o nuspojavama i opasnostima lijekova.

Osoba uzima tabletu iz kutije u ruku

Uzimanje Lijeka | Foto: Rawpixel

Mnogi umirovljenici, ali i građani često na vlastitu ruku uzimaju razne vitamine i druge suplemente, a nekada to nosi više mana nego prednosti. Kako bi se na vrijeme educirali mogu doći u farmakoterapijska savjetovališta u dom zdravlja Zagreb Centar.

Nuspojave su stvarne

Kao što smo pisali ovdje, potrošnja lijekova je u 2022. godini porasla za čak 5,3 posto u odnosu na godinu ranije, a najviše se kupovao vitamin D. Ipak, svaki lijek ima svoje nuspojave na koje mnogi ne obraćaju pažnju. Farmakoterapijska savjetovališta znatno olakšavaju život umirovljenicima i drugim građanima i to edukacijom stručnjaka o uzimanju i nuspojavama lijekova.

Upravo je umirovljenica Šminder imala snažnu nuspojavu od prirodnih kapi za jačanje srca od kojih joj je srce počelo jače lupati, a imala je i problema s tlakom. Ovo ju je jako preplašilo pa je onda po pomoć došla u savjetovalište, piše HRT.

Šaka puna tableta, dok su u pozadini table lijekova
Prošle godine Hrvati su trošili više lijekova u odnosu na godinu ranije, a najviše se uzimao vitamin D

Savjetovanje je potpuno besplatno

Uz umirovljenike koji pronađu pomoć u savjetovalištu, važnu ulogu imaju i osobe koje rade u samom savjetovalištu i pružaju pomoć.

– Uvijek mi je zadovoljstvo pomoći ljudima, pogotovo starijim ljudima koji se nemaju kome obratiti, da netko detaljno pregleda njihove nalaze i objasni im samu terapiju jer kad ljudi razumiju što uzimaju, tada će uzimati redovno i bolje će se osjećati, rekla je mag. pharm. Lucija Ana Bićanić iz Farmakoterapijskog savjetovališta.

Dobra je vijest da je savjetovanje potpuno besplatno i bez uputnice, a po potrebi stručnjaci izlaze i na teren.

– Naručiti se mogu putem telefona, maila, a imamo sustav online naručivanja na stranici doma zdravlja Zagreb centar, osim staračkih domova odlazimo i u kućne posjete sa patronažnom službom i možemo djelovati na terenu kod pacijenata koji ne mogu doći u ambulantu, kaže mag.pharm. Helena Orehovački iz Farmakoterapijskog savjetovališta za HRT.

Kako je dodao ravnatelj Doma zdravlja Zagreb Centar, Ino Protrka uz farmakoterapijsko savjetovalište ima i nutricionističko savjetovalište.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap