Ministarstvo zdravstva pokreće poseban program za one koji imaju rizik od pojave raka debelog crijeva

Ana Kanazir
6. ožujka 2023.
Zdravlje
A- A+

Ožujak je mjesec podizanja svjesnosti o raku debelog crijeva, a upravo je rak debelog i završnog crijeva jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj. Nažalost, mnogi dijagnozu dobe prekasno, a ona se može spriječiti jednostavnim pregledom. Upravo zato su odlučili iz Ministarstva zdravstva pokrenuti Oportunistički program u ordinacijama obiteljske medicine. Točnije, osobe koje se nisu odazvale na poziv unutar Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, bit će direktno od strane liječnika obiteljske medicine naručene i upućene na kolonoskopiju u bolničku zdravstvenu ustanovu.

lijecnik s maskom i kapom u krupnom planu pregledava pacijenta

Liječnik | Foto: Unsplash

Smjernice za Oportunistički program pripremila je i objavila stručna radna skupina koja uključuje Hrvatsko gastroenterološko društvo te Društvo nastavnika opće-obiteljske medicine, Hrvatsko društvo obiteljskih doktora Hrvatskog liječničkog zbora, Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine i Hrvatsku udružbu obiteljske medicine uz Povjerenstvo za praćenje provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Hrvatskoj. Rak debelog crijeva se može spriječiti i zato je potrebna pravovremena akcija.

Rak debelog crijeva treba otkriti na vrijeme jer se u tom slučaju i može liječiti. Ovoj bolesti treba obratiti više pažnje jer je u Hrvatskoj rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak s preko 3.600 novih slučajeva godišnje.

– Osim što ćemo Oportunističkim programom, koji će se provoditi u obiteljskoj medicini, dodatno motivirati i potaknuti na veći odaziv na Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva za 20 posto, istovremeno ćemo smanjiti sveukupnu smrtnost od raka debelog i završnog crijeva za najmanje 10 posto unutar pet godina. Stoga u ime Vlade Republike Hrvatske, predsjednika Plenkovića, ministra Beroša, Ministarstva i svoje, pozivam sve građane da ne zanemaruju pozive i redovno se odazivaju na preventivne preglede,“ izjavila je državna tajnica Ministarstva zdravstva Marija Bubaš.

Osobe mlađe od 50 godina i one koje imaju između 50 i 74 godine koje nisu dobile poziv ili koje se nisu odazvale na poziv unutar Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, a također imaju jasno definirani visoki rizik za rak debelog i završnog crijeva, bit će, putem prioritetne liste, direktno od strane liječnika obiteljske medicine naručene i upućene na kolonoskopiju u bolničku zdravstvenu ustanovu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap