Medicinske sestre i tehničari nezadovoljni: Koeficijenti se neće povećati na željenu razinu pa traže sastanak s premijerom

Ana Kanazir
21. travnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Medicinske sestre i tehničari su nedavno iskazali nezadovoljstvo plaćama pri čemu su tražili povećanje od najmanje deset posto. Danas su predstavnici Samostalnog sindikata zdravstva i Sindikata medicinskih sestara bili na sastanku u Ministarstvu zdravstva, gdje su im ponuđene tri do pet posto veće plaće, što medicinski djelatnici ne prihvaćaju kao opciju.

medicinska sestra

Medicinska sestra | Foto: Unsplash

Medicinske sestre i tehničari su još ranije rekli kako su spremni na štrajk ako se njihovi traženi uvjeti ne ispune o čemu smo pisali ovdje. Danas su iz Ministarstva dobili odgovor da će povećanja plaća biti, ali kako će se raditi o tri do pet posto.

medicinska sestra
Najavljen štrajk medicinskih sestara: 'Sve što tražimo dobivamo na kapaljku'

Osim povećanja plaća, tražili su i donošenje zakona o radnopravnom statusu. Rečeno im je da će uredbom o koeficijentima, koja će na sjednici Vlade biti idući tjedan, dobiti povećanje od tri do pet posto, ovisno o radnom mjestu. Ipak, medicinske sestre i tehničari ovom odlukom nisu nikako zadovoljni, a traže veće plaće i za nezdravstvene djelatnike kao što su spremačice ili kuhari u zdravstvenom sustavu, navodi novinarka HRT-a Ruža Ištuk.

Od svojih zahtjeva ne misle odustati, a i dalje je mogući najavljeni štrajk kako bi dobili što žele. Jednako tako i sami će tražiti sastanak kod premijera Andreja Plenkovića.

– Ono što smo čuli danas od ministra, jasno je decidirano rečeno da ne može povećati koeficijente za 10%. Ako ćemo krenuti dalje do premijera Plenkovića neka odemo, ali da on nema ovlasti povećavati koeficijente, rekao je predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak, a prenosi HRT.

Predsjednica sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak je rekla kako povećanje od tri posto nije dizanje koeficijenata, već je to samo vraćanje koeficijenta na razinu iz 2013. godinu, kada je tadašnja Vlada svima skinula tri posto.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap