Medicinske sestre bi mogle postati liječnici: Uskoro kreće usavršavanje na sveučilištu i u bolnicama

Ana Kanazir
23. veljače 2023.
Zdravlje
A- A+

Medicinske sestre bi uskoro mogle obavljati posao doktora i znati sve od onkologije i kardiologije do hematologije. Velika promjena bi mogla nastati već iduće godine kada će medicinske sestre biti specijalistice. Ovo bi donijelo i brojne druge promjene u zdravstvenom sustavu, ali i lakši rad liječnika.

medicinska sestra u odijelu gleda u računalo

Medicinska sestra | Foto: Unsplash

Medicinske sestre, ali i tehničari će tako uskoro krenuti na specijalističko usavršavanje s kojim će dobiti dodatna znanja i moći zamijeniti liječnike na nekim poljima. Cilj je da ovu edukaciju plati država, a već je planirana specijalizacija medicinskih sestara za iduću godinu.

Iskustvo već imaju, a sada će dobiti i edukaciju

prsa doktora u kuti s kemijskama i stetoskopom
Liječnici se na posao vraćaju iz mirovine: 'Sve još nekako funkcionira zahvaljujući našoj mazohističkoj crti ličnosti'

Dobro je poznato da nedostaje liječnika, ali i da radi veliki broj liječnika u mirovini, o čemu smo pisali ovdje. Ipak, novi pokušaj rješenja ovog problema je specijalizacija medicinskih sestara. Određeno iskustvo s pacijentima već imaju, a ono što ne znaju će naučiti kroz edukaciju. Ovo nije toliko nova praksa jer se isto već provodi u Danskoj, Nizozemskoj i Švedskoj.

– Svaki dan se srećemo s puno krvnih pripravaka. Sudjelujemo u transplantaciji krvotvornih matičnih stanica. Trebamo imati kompetenciju da smo sposobne samostalno dati transfuziju krvi, rekla je Ljiljana Pomper, glavna sestra Zavoda za hematologiju KB-a Merkur u prilogu Leone Šiljeg u RTL Danas.

Treba mijenjati i zakonske propise

Iz Hrvatske komore medicinskih sestara kažu kako je cilj da sestrama specijalizaciju plati država, a stručna društva su dobila rok do prvog ožujka da dostave svoje prijedloge programa specijalizacije. Kako je navedeno na njihovim stranicama, već je krajem prošle godine krenula priprema izrade planova i programa usavršavanja medicinskih sestara. A trenutno se planira 20 specijalizacija medicinskih sestara. Sama specijalizacija će trajati godinu dana, a praktični dio će se održavati u zdravstvenim ustanovama.

– Stručna društva pripremit će prijedloge programa o potrebnim sestrinskim specijalizacijama, kojih za sada planiramo dvadesetak. Ključno je nakon prihvaćanja programa, učinkovito promijeniti nužne zakonske i podzakonske propise. Jasno da će povećanje odgovornosti i kompetencija medicinskih sestara morati biti praćeno i usklađivanjem koeficijenata tj. povećanjem plaća tih medicinskih sestara, istaknuo je predsjednik Komore Mario Gazić.

medicinska sestra u odijelu gleda u računalo
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap