Liste čekanja na preglede: Najviše se čeka za tri vrste pregleda, a pogledajte kako je Srbija riješila ovaj problem

Ana Kanazir
13. travnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Liste čekanja su veliki problem diljem zemlje, a na neke preglede se tako treba čekati i do skoro godinu dana. Sve će ovisiti o vrsti pregleda, a trenutno se na listama čekanja nalazi najveći broj pregleda ikad, točnije radi se o više od 1.700.000 pregleda.

Liječnici u kutama i medicinske sestre odlaze iz hodnika

Foto: Unsplash

Liste čekanja su uvijek bile velike, a sada se samo povećavaju. Kao što smo već pisali ovdje, ideja Ministarstva zdravstva je smanjiti liste čekanja uvođenjem evidencije radnog vremena svih radnika. Ipak, čini se kako to za sada nije pomoglo jer pacijenti i dalje čekaju i po godinu dana na preglede.

Povećavaju se liste čekanja

prsa doktora u kuti s kemijskama i stetoskopom
Iz Ministarstva zdravstva imaju ideju kako smanjiti liste čekanja, a to se neće svidjeti brojnim liječnicima

Kako navodi N1 najviše se na termin za prvi pregled čeka kod reumatologa 247 dana, imunologa 197 dana i na kraju kod kardiologa 190 dana.

– Povećavaju se liste čekanja i za dijagnostičke pretrage, a to su radiološke pretrage, UZV dojke i abdomena, dopleri karotida, UZV srca, pretrage koje mi svakodnevno imamo potrebu napraviti, međutim nikako do pravog termina. Pregled lokomotornog aparata čeka se do dva ili tri mjeseca, a prije je to bilo puno kraće. Rekla je liječnica Vesna Potočki Rukavina novinarki Nikolini Matošević za N1.

U Srbiji su liječnici uzeli stvari u svoje ruke

S druge strane, liječnici rade prekovremeno kako bi odradili sav posao pa se ipak vidi i minimalni pomak, pri čemu se prosječno vrijeme čekanja skratilo sa 171 dana na 157. U Srbiji su pak liječnici uspjeli potpuno ukinuti liste čekanja i to prekovremenim radom.

U Nišu su kardiokirurzi pokazali kako se liste čekanja mogu ukinuti. Naime, oni su za 100 dana izveli 248 operacija pa sada ne postoje više liste čekanja. Radili su 12 vikenda, bez naknade, pa sada imaju samo liste zakazivanja operacija, navodi blic.rs.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap