Koje namirnice ne smijete podgrijavati? Nisu samo krumpir i riža!

Jasmina Grgurić Zanze
16. travnja 2021.
Zdravlje
A- A+

Bez obzira spadate li u kategoriju koja sve podgrijava ili pak u onu koja to nikada ne čini, činjenica je da određene namirnice jako loše podnose ponovnu termičku obradu, što se u konačnici nepovoljno odražava na naše zdravlje, od probavnih problema do puno ozbiljnijih bolesti kao što je karcinom. I ne, u pitanju nisu samo krumpir i riža, nego još neke puno štetnije namirnice.

Ilustracija: Pixabay

Hrana prilikom podgrijavanja gubi svoju hranjivu vrijednost. No, osim toga, mogu se razviti toksični spojevi štetni za naš probavni sustav, ali i razvoj puno ozbiljnijih bolesti. Ovih deset namirnica nikada ne bismo stoga trebali grijati, piše Times of India.

Krumpir

Prilikom podgrijavanja krumpira, razvijaju se toksični spojevi koji mogu uzrokovati mučninu i bolest pa čak i trovanje hranom. Nekada je dovoljno i da ih ostavimo na sobnoj temperaturi kako bi se razvili po naš organizam šetni spojevi.

Riža

Sirova riža sadrži spore koje se pretvaraju u bakterije čak i nakon što je riža skuhana. Čak i da rižu ostavimo samo na sobnoj temperaturi, spore se mogu razmnožiti i proizvesti toksine. Posljedica je proljev pa čak i povraćanje.

Jaja

Jaja nikada ne bismo smjeli podgrijavati, jer prilikom toga postaju toksična, što također može dovesti do probavnih smetnji.

Piletina

Podgrijavanje na proteine u piletini utječe negativno te isto tako kao u prethodnim slučajevima može stvoriti probavne smetnje. Opcija je grijati piletinu na jako niskoj temperaturi, a još bolja je ostaviti je hladnu te je iskoristiti za salatu ili sendvič.

Špinat

Špinat je kao i svo drugo lisnato povrće bogat nitratima i željezom. Problem je što se kod podgrijavanja nitrati pretvaraju u štetne nitrite te ostale kancerogene tvari koje koje mogu dovesti do razvoja raka.

Ulja

Određena ulja nikako ne bismo smjeli podgrijavati, a u njih spada laneno, orahovo, lješnjakovo, ulje avokada… Iako ih jako malo koristimo, ne smijemo to činiti nikada osim u sirovom obliku, kao začin jelu, ali nipošto za pečenje i kuhanje.

Repa

Repa također sadrži nitrate koji, ako se podgriju, mogu postati toksični.

Gljive

Gljive je najbolje konzumirati samo onda nakon što su pripremljene. Podgrijane gljive zbog velikog udjela proteina mogu stvoriti probavne i srčane poremećaje u tijelu.

Cikla

Za ciklu vrijedi isto što i za špinat, jer sadrži velike količine nitrata.

Celer

Celer ima visok udio nitrata, stoga može postati toksičan ako ga podgrijete. Nitrat se nakon zagrijavanja pretvara u nitrite. Kada previše nitrita uđe u tijelo, to povećava rizik od methemoglobinemije, piše Times of India. To je stanje u kojem nitriti u vašoj krvi stupaju u interakciju s hemoglobinom i željezom, čineći ih nesposobnima za prijenos kisika u vaše žive stanice.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap