Imate problema u spavaćoj sobi? Možda su za to zaslužni geni

Jasmina Grgurić Zanze
22. listopada 2018.
Zdravlje
A- A+

Erektilna disfunkcija često je stanje u muškaraca srednje i starije životne dobi. Studije pokazuju da čak jedna trećina rizika od ove pojave ovisi o genetskim faktorima. Međutim, u dosadašnjim istraživanjima nisu identificirane specifične genske varijacije koje bi na to utjecale. Sve do sada.

Foto: Pexels

Najnovije istraživanje otkriva gensku varijaciju djelomično odgovornu za erektilnu disfunkciju, što bi u budućnosti moglo rezultirati poboljšanjem njezina liječenja, objavljuje časopis PNAS.

“Kod muškaraca koji posjeduju jednu kopiju ove genetske varijacije, rizik za razvoj erektilne disfunkcije povećan je za 26 posto u odnosu na ostatak muške populacije. Kod skupine koja ima dvije kopije, opasnost je veća za 59 posto” – kaže Eric Jorgenson, voditelj studije.

Rezultati studije temelje se na podacima prikupljenima na 36.649 pacijenata kalifornijske neprofitne organizacije Kaiser Permanente.

Prvi je ovo put da je erektilna disfunkcija povezana s varijacijama unutar našeg DNA, pri čemu je identificirano područje genoma od ključne važnosti za daljnji razvoj medicine. Ta je varijacija pronađena blizu SIM1 gena, za kojeg se smatra da igra i važnu ulogu u razvoju mozga.

Inače, oko polovina muškaraca nije dobro reagirala na lijekove koji mogu riješiti ovaj problem, kao što je Viagra.

Ranijim istraživanjem ustanovljeno je kako je genetski faktor uzrok trećine slučajeva impotencije, ali nije bilo specifične lokacije genoma. Ostale faktore rizika znanstvenici su prilikom ovog istraživanja isključili. Najveću ulogu prema njima igra genetski promotor zaslužan za uključivanje i isključivanje navedenog gena SIM1.

Ipak, valja reći kako je istovremeno erektilna disfunkcija povezana s psiho-socijalnim, neurološkim, hormonalnim, vaskularnim te ostalim faktorima.

Epidemiološke studije pokazale su da su faktori rizika također starija dob, pretilost, dijabetes, promjene na prostati, simptomi slabijeg urinarnog trakta, kardiovaskularne bolesti, pušenje te ostale smetnje i navike. Međutim, u svemu tome svoje prste očito ima i genetika. Daljnja ispitivanja na tom planu unaprijed će metode liječenja.

 

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap