HZZO podigao cijene za određena ortopedska i druga pomagala, a uveo je i nove lijekove

Ana Kanazir
26. travnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio novosti vezane uz lijekove i ortopedska i druga pomaganja. Prije svega, na liste lijekova HZZO-a su uvrštene generičke paralele, a dodani su i novi oblici postojećih lijekova. S druge strane, za određena ortopedska i druga pomagala su povećane cijene.

Šaka puna tableta, dok su u pozadini table lijekova

Uzimanje lijekova | Ilustracija: Pixabay

Hrvatski zavod za javno zdravstvo često na svoju listu uvodi nove lijekove, dok druge lijekove s te iste liste i uklanja. Također, cijene ortopedskih i drugih pomagala se često mijenjaju, a takav je slučaj i sada.

Osoba u invalidskim kolicima drži ruku na kotaču
Poskupljuju pomagala na osnovnoj listi HZZO-a, od kondoma do invalidskih kolica

HZZO je obavijestio kako su na listu uvršteni novi lijekovi, od kojih su neki kliničke paralele postojećim, dok su neki novi oblici postojećih lijekova. Tako su uvedeni darvadstrocel (Alofisel) za liječenje perianalnih fistula u bolesnika s Crohnovom bolešću, abrocitinib (Cibinqo) za liječenje teškog atopijskog dermatitisa, filgotinib (Jyseleca) za liječenje reumatoidnog artritisa, polatuzumab vedotin (Polivy) za liječenja difuznog B velikostaničnog limfoma i lijek ponesimod (Ponvory) za liječenje relapsno-remitirajuće multiple skleroze. Na Dopunsku listu lijekova stavljen je novi lijek opikapon za liječenje uznapredovalog stadija Parkinsonove bolesti.

S druge strane, određenim ortopedskim i drugim pomagalima s osnovne liste pomagala HZZO-a su povećane cijene kako bi se osigurala kontinuiteta opskrbe pomagalima unutar skupine pomagala kod šećerne bolesti, očnih i tiflotehničkih pomagala, pomagala za disanje, ortoza i ortoproteza i takozvanih drugih pomagala koja se koriste kod oboljelih koji se liječe od malignih bolesti.

Kao što smo pisali ovdje, u prosincu je Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorila da će veliki broj osoba zbog odluke HZZO-a o snižavanju cijena ostati bez određenih pomagala. Početkom ožujka je onda HZZO povećao cijene pomagala kako bi bila dostupnija osiguranim građanima, a sada su se cijene ponovno povećale.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap