Hrvatska pomoću umjetne inteligencije dijagnosticira rak, evo kako to točno izgleda

Ana Kanazir
30. ožujka 2023.
Zdravlje
A- A+

Iako se čini da zdravstvo prate samo problemi, dobra je vijest da su neke naše metode pregleda i liječenja među naprednijima u svijetu. Točnije, u Hrvatskoj se u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka pluća ova bolest otkriva pomoću umjetne inteligencije, a to je jedini takav program u Europi.

snimka pluća

Snimka pluća | foto: Screenshot RTL Danas

Umjetna inteligencija na Jordanovcu pomaže liječnicima u postavljanju dijagnoze. Ona traži čvoriće na plućima od jednog do pet milimetara. Iako napravi veći dio posla, sve kasnije mora provjeriti i liječnik. Nalazi su brzo gotovi, a ovakav sustav žele i institucije diljem Europe.

Liječnik s maskom na licu
Svjetski dan raka: Hrvatska je druga po smrtnosti od raka u EU, a evo koji je najčešći

Nalaz ipak pregledava i liječnik

Kako sve izgleda u praksi je reporterki Leoni Šiljeg za RTL Danas opisao glavni inženjer radiologije Nacionalnog programa otkrivanja raka pluća Ante Zovko.

– Da bi bilo lakše za shvatiti zamislite da uzmete kemijsku olovku i napravite jednu točkicu. I ta mala točkice je jedan čvor koji se nalazi u plućima i mi ga pokušavamo pronaći i otkriti što je to. To je program koji izrazito pomaže radiolozima, rekao je Zovko.

Kada se nešto otkrije, vidi se i širina i volumen, a nalaz onda ipak pregledava i liječnik.

– Vi svejedno morate još malo provjeriti da vidite postoji li nešto što umjetna inteligencija nije prepoznala što se isto može dogoditi, ili da je prepoznala nešto što je slično, a nije to, rekao je Zovko.

Europa će učiti od Hrvatske

Administrativni koordinator Nacionalnog programa Klinike za plućne bolesti Antun Aboud je dodao i kako je ovaj program cijenjen i na europskoj razini.

– Jordanovac je pozvan da sudjeluje u jednom velikom europrojektu pod nazivom SOLAS. Hrvatska je pozvana da bude lider radne skupine u svim državama članicama Europske unije. Možemo zapravo reći da će Europa učiti od Hrvatske što se tiče screeninga za rak pluća, otkrio je za RTL Danas.

Upravo je zahvaljujući umjetnoj inteligenciji pregledano 15.000 snimki pluća i otkriveno je 200 karcinoma. Posebnost je i što su nalazi gotovi za pet dana, a dostavljaju se liječniku obiteljske medicine.

Važno je i napomenuti kako su dva glavna raka koja uzrokuju smrtnost u Hrvatskoj upravo rak pluća i rak debelog crijeva. Kako izgleda borba protiv raka po zemljama možete vidjeti u ovom tekstu.

snimka pluća
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap