Gdje držite lijekove? Stručnjaci se slažu da jednu prostoriju treba izbjegavati

Josip Mihaljević
3. rujna 2020.
Zdravlje
A- A+

Što smo stariji, pijemo sve više lijekova. Ipak, ne drže ih svi na istom mjestu. U kuhinji držimo hranu, u spavaćoj spavamo, pa mnogi svoju kućnu ljekarnu prebacuju u kupaonicu. Međutim, farmaceuti kažu da je ta prostorija vjerojatno najgore mjesto za držanje lijekova.

lijekovi tablete

Foto: Rawpixel

Farmaceuti se slažu da je držanje lijekova u kupaonici vjerojatno najgore mjesto za kućnu ljekarnu, piše Index.hr.

Tamo su izloženi velikoj vlažnosti koja će utjecati tako da će oni izgubiti svoju učinkovitost, tvrde iz udruge njemačkih farmaceuta BAH. Upozoravaju da to vrijedi čak i ako ne otvorite pakiranje.

Umjesto kupaonice, farmaceuti preporučuju hladna i suha mjesta, između 15 i 25 Celzijevih stupnjeva. Glavni neprijatelji su visoke temperature ili velika vlažnost.

lijekovi tablete
Istraživanje pokazalo zašto je lijekove za tlak važno uzimati redovito

Postoje lijekovi koji bi se trebali držati u hladnjaku, na njima to izričito piše, a ljekarnik bi vas također trebao upozoriti na tu činjenicu.

Ako vam živa ili termometar kažu da je u prostoriji više od 25 Celzijevih stupnjeva, većinu lijekova (pa i kozmetičkih proizvoda) trebalo bi prebaciti u hladnjak ili u prostoriju koja je zaštićena od direktnog izvora topline, svjetlosti i vlage.

U slučaju da se lijekovi izlažu nepovoljnim uvjetima, može doći do otapanja, raspadanja djelatnih tvari te smanjenja djelotvornosti. Može doći i do promjene organoleptičkih svojstava, odnosno boje, konzistencije mirisa i okusa samih lijekova.

Farmaceuti kažu da se i antibiotici tijekom ljeta trebaju čuvati u hladnjaku jer će na sobnoj temperaturi izgubiti stabilnost i djelotvornost. Kapi, vaginalete, inhalatore i inzulinske injekcije treba čuvati na temperaturi od 2 do 8 Celzijevih stupnjeva.

S hladnoćom ne treba pretjerivati jer će sve ispod nule ponovno smanjiti djelotvornost lijekova. Brojni lijekovi vizualno izgledaju drugačije nakon što se pokvare, a stručnjaci upozoravaju da se vodite jednostavnim testom – ako izgleda drugačije od uobičajenog, ne koristite taj lijek.

 

Gdje držite lijekove? Stručnjaci se slažu da jednu prostoriju treba izbjegavati
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap