Europski sud za ljudska prava: Seks poslije pedesete za žene je važan!

Jasmina Grgurić Zanze
23. studenoga 2017.
Zdravlje
A- A+

Da se poimanje seksualnosti u 21. stoljeću razlikuje od jedne europske zemlje do druge, pogotovo kada je riječ o starijim ženama, govori i krajnje diskriminirajuća presuda portugalskih sudaca donesena 2014. na temelju zaključka da seks za 50-godišnjakinju više nije važan, što je ove godine opovrgnuo Europski sud za ljudska prava. A do svega je doveo slučaj danas 72-godišnje Portugalke Marie Ivone Carvalho Pinto de Sousa Morais, koja je zbog neuspjele ginekološke operacije imala teške posljedice i tužila bolnicu.

Foto: Pixabay

Sa 50 godina Maria Ivone Carvalho Pinto de Sousa Morais završila je na operacijskom stolu lisabonske Opće bolnice 1995. godine zbog bartolinitisa, bolne vaginalne bolesti uzrokovane upalom Bartolinijeve žlijezde, a koja joj je dijagnosticirana dvije godine ranije. Nažalost, nakon zahvata patila je od bolova, inkontinencije i depresije, teško je i sjedila i hodala te više nije mogla imati spolne odnose. Njezin se život potpuno promijenio pa je tako prestala posjećivati rodbinu i prijatelje, ići na plažu i u kazalište te počela razmišljati o samoubojstvu. Naime, kasnije se uspostavilo kako je ovoj supruzi i majci dvoje djece tijekom operacije ozlijeđen jedan od živaca, zbog čega je tužila bolnicu. Sud je 2013. godine naredio bolnici da joj mora isplatiti 80.000 eura kao naknadu za njezine tjelesne i duševne boli te 16.000 eura za sluškinju koja joj pomaže u dnevnoj rutini, piše New York Times.

Ionako već patila od bolova

Međutim, godinu dana kasnije portugalski Vrhovni sud smanjio je donesenu naknadu za trećinu s obrazloženjem kako se vjerojatno trebala birnuti samo za supruga, s obzirom da su djeca već bila odrasla. Također, portugalski suci u presudi su naveli da je Morais od bolova već ionako patila i prije operacije te da je ona tek djelomično pogoršala situaciju. No, ono što se kasnije pokazalo presudnim zaključak je da se operacija dogodila u dobi u kojoj je seks za nju bio manje važan nego za mlađe žene, pošto je već imala 50 godina i dvoje djece.

Morais se odlučila boriti dalje te se žalila Europskom sudu za ljudska prava koji je odbacio odluku portugalskih sudaca te s pet glasova za i dva protiv dosudio u njezinu korist sa zaključkom – da je seks poslije pedesete ipak važan!

 „Pitanje ovog predmeta nije razmatranje godina i spola kao takvog, nego pretpostavka da seksualnost nije jednako važna za ženu od 50 godina i majku dvoje djece kao i za nekog mlađe dobi. Ta pretpostavka odražava tradicionalnu sliku ženske seksualnosti suštinski vezane uz rađanje, čime zanemaruje njezinu fizičku i psihičku važnost za ispunjenje žene“ – prenosi NYT presudu Europskog suda za ljudska prava.

Predrasuda u pravosuđu

„Međunarodno je ovo priznanje osobne nepravde. Ona je fizički jako oslabljena žena i osjeća da je nepravda koju je pretrpjela u Portugalu na ovaj način umanjena“ – rekao je za NYT odvjetnik gospođe Morais, Vítor Manuel Parente Ribeiro.

Portugalska vlada opravdala se s nesretnom uporabom pojmova, uz napomenu da sudsku odluku treba podržati uzimajući u obzir sve faktore. Ipak, Europski sud nije se složio nalažući da su ženina dob i spol bili odlučujući čimbenici odluke portugalskih sudaca, čime održavaju predrasude koje prevladavaju u portuglaskom pravosuđu. Tim više, navodi se primjer dvojice Portugalaca koji su u sličnim situacijama dobili znatno velikodušnije odštete. Upravo se s tom svrhom, piše The New York Times, Morais vraća na sud u Portugal.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap