Depresija kod osoba treće životne dobi: ‘Psihološko raspoloženje i pamćenje su povezani’

Luka Kalac
23. lipnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Nakon istraživanja koje je trajalo od 2002. do 2019. godine, znanstvenici su ustanovili kako depresija može pridonijeti gubitku pamćenja, ali i obratno. Inače, ovo je istraživanje provedeno na 8.200 Britanaca čija je prosječna dob bila 64 godine. Britanski i američki znanstvenici su ustanovili kako je brža promjena u pamćenju recipročno povezana s bržom promjenom simptoma depresije tijekom vremena.

Depresivni umirovljenik sjedi u naslonjaču sa štapom na koji je naslonio glavu.

Depresija | Foto: Freepik

Nakon što su pratili 8.200 Britanaca kroz gotovo 20 godina dug period, znanstvenici su ustanovili kako depresija može pridonijeti gubitku pamćenja i obratno. U sklopu navedenog istraživanja Američkog medicinskog udruženja, zaključeno je kako je ‘linearna promjena u simptomima depresije pridonijela ubrzanom gubitku pamćenja’.

Inače, podaci su utemeljeni na istraživanju čiji su ispitanici bili stariji od 50 godina, odnosno prosječna dob ispitanika je bila 64 godine.

psihologinja depresija
Ozbiljna bolest novoga vremena: 'Depresija u starijoj dobi nije mit i ne smije se miješati s običnom mrzovoljnošću'

‘Psihološko raspoloženje i pamćenje intrinzično su povezani’

Istraživački tim su činili vodeći stručnjaci Londonskog sveučilišnog koledža, Medicinskog centra Sveučilišta Rochester i Medicinskog fakulteta Sussexa.

– Psihološko raspoloženje i pamćenje intrinzično su povezani, istaknuli su stručnjaci koji su proveli istraživanje.

Ne smije se zanemariti i rezultati nekadašnjih istraživanja koja su ukazala na to da je kognitivna disfunkcija povezana s depresijom, ali, prema njihovim riječima, ‘smjer te veze’ je i dalje nejasan, piše magazin.hrt.hr.

Depresija u starijoj dobi se može teže prepoznati, ali postoje znakovi koji na nju ukazuju. Tako osoba može imati česte promjene raspoloženja, smanjenu životnu energiju, pesimističan pogled na budućnost, a može se javiti i nisko samopouzdanje. Više o ovoj bolesti kod starijih osoba nam je ovdje ispričala Adrijana Al-Nidawi iz centra za psihološko savjetovanje.

Sudionici su testirani svake dvije godine od 2002. do 2019.

Kako bi stekli što preciznije podatke, znanstvenici su u razdoblju od 2002. do 2019. godine, svake dvije godine testirali sudionike pomoću testova pamćenja i verbalne fluentnosti, nakon čega bi uslijedila procjena simptoma depresije Centra za epidemiološke studije.

Podsjećamo kako smo već pisali o jednom istraživanju objavljenom u medicinskom časopisu Neurology. Prema rezultatima tog istraživanja, kod ispitanika sa simptomima depresije su uočene strukturalne razlike u mozgu, za razliku od osoba koje ne boluju od depresije. Riječ je o smanjenom volumenu mozga i čak 55 posto većom šansom od malih vaskularnih lezija u mozgu. Više o tome možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap