Božićni blagdani: U nekima ovo vrijeme izaziva tugu, evo kako je lakše prebroditi

Ana Kanazir
25. prosinca 2023.
Zdravlje
A- A+

Blagdani su mnogima razlog za veselje i okupljanje s obitelji, ali nažalost, neki se u ovo vrijeme osjećaju usamljeno. Upravo zato se često pojavljuju depresija i stres, koji su česti i kod osoba starije životne dobi koji su ostali bez svoje voljene osobe. Njima je Božić posebno težak, a kako si mogu olakšati ovaj period znaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz kojeg su dali i niz savjeta.

Božićni, obiteljski ručak sa svijećama

Božićni ručak | Foto: Pexels, cottonbro studio

Do blagdanske depresije dolazi zbog povećanog stresa, usamljenosti ili tjeskobe. Razlog tome je kupovanje i trošenje novca, a veliki problem je i okupljanje obitelji za one koji su ostali bez voljene osobe.

Andrea Vranić
Psihologinja poručila: 'Zdravo je biti svjestan zabrinutosti, ljutnje i straha'

Osjećaje treba prihvatiti

Božić sa sobom nosi radost i veselje, ali i okupljanje obitelji za stolom. Ipak, mnoge starije osobe su ostale bez najdražih pa se u ovo doba osjećaju usamljeno i depresivno. Jednako tako, treba znati i da je normalno osjećati se povremeno loše jer treba prepoznati i prihvatiti i one negativne emocije. Više o tome nam je u rekla psihologinja Andrea Vranić.

– Mentalno je zdravo biti ustrašen i zabrinut i ljut kada nas zadese problemi, životne teškoće ili gubitci. Dobro mentalno zdravlje će osigurati da te osjećaje prihvatimo i na produktivan način se uhvatimo u koštac s onime što ih je izazvalo, da se suočimo kako s osjećajima, tako i problemima, koristeći sve svoje resurse, znanja, vještine i sposobnosti, rekla nam je Vranić u ovom tekstu.

Osvrnite se na one koji vas okružuju

Iako ovo zvuči zastrašujuće, iz HZJZ-a imaju neke savjete kako da se lakše nosite s lošim stvarima ovog Božića. Tako biste se na prvom mjestu trebali podsjetiti na istinski smisao Božića, ali i biti zahvalan na onome što imate, a prije svega treba biti zahvalan na ljudima koji su nam bliski i kojima se u trenucima krize možemo obratiti za savjet, utjehu ili pomoć.

– Osvrnimo se na ljude koji nas okružuju, podarimo trenutke našeg vremena bliskim osobama, nazovimo prijatelje, sjetimo se onih koje u svakodnevnoj žurbi često zaboravljamo. Naša prisutnost u nečijem životu, podrška, utjeha, ili samo uho za slušanje, često je puno veći dar od skupih poklona za kojima bjesomučno jurimo u predblagdansko vrijeme. Pomozimo potrebitima jer pomažući drugima, pomažemo sebi, napisano je na stranici HZJZ-a.

Kako bi se poboljšala skrb za mentalno zdravlje, osmišljen je projekt Europske komisije ‘JA-ImpleMENTAL’. Hrvatski zavod za javno zdravstvo u ovom projektu sudjeluje kao partner te kao voditelj diseminacijskog radnog paketa. Ovo obuhvaća reorganizaciju sustava zaštite mentalnog zdravlja u smislu osnivanja mobilnih timova za intervencije u zajednici te osnaživanje zaštite mentalnog zdravlja na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap