Bakin recept: Ništa ne miriše na proljeće kao domaći sok od bazge

Jasmina Grgurić Zanze
13. svibnja 2018.
Zdravlje
A- A+

Malo koji sok može se usporediti s domaćim sokom od bazge kakav od davnina prave naše majke i bake. Osim što ćete na ovaj način sačuvati najljepši miris proljeća, njegovom konzumacijom učinit ćete mnogo za svoje zdravlje. Posegnuli smo stoga u bakinu bilježnicu s receptima kako bismo i ove godine u boci sačuvali ovu opojnu aromu.

Foto: Pixabay

Kada se zrakom počne širiti neodoljivi miris bazge, znamo da je proljeće u punom zamahu. No, njezin krhki cvijet kratka je vijeka. Kako bismo zanosnu aromu sačuvali i u narednim mjesecima, valja ga pretvoriti u čaj ili sok od bazge. Upravo nas on vraća u sunčane dane našeg djetinjstva u kojima smo žeđ gasili majčinim i bakinim osvježavajućim sirupom od bazge. Ovaj slatko-kiseli nektar nije samo fin, nego i iznimno ljekovit. Također, cvjetovi bazge mogu se pohati i dodavati smjesi za palačinke, a pravu riznicu zdravlja kriju i bazgine bobice nakon što cvjetovi dozriju.

Ljekovitost iz vremena Hipokrata

Inače, bazga se ljekovitom biljkom smatra još od doba Hipokrata, a pomaže u liječenju upala, reume, astme i probavnih tegoba. Također, bazga u obliku čaja ili soka potiče znojenje te time čišćenje organizma od toksina. Grčki liječnici koristili su bazgu kao diuretik, kod ženskih bolesti, ali i kod nečiste kože. Osim znojenja, ona potiče i iskašljavanje, a u ljekovite svrhe koriste se svi njezini dijelovi pa čak i kora, list i korijen, uz cvijet i bobice. Bazgin čaj preporuča se kod prehlade i gripe pa čak i upale grla i sinusa. No, s konzumacijom valja biti umjeren.

Za ovu prigodu posegnuli smo u bakinu bilježnicu s receptima kako bismo i ove godine napravili najfiniji domaći sirup od bazge. Ne treba pritom zaboraviti da se cvjetovi beru samo za sunčanih dana, kada su potpuno rascvjetali i prekriveni slatkim žutim prahom. Također, u berbu valja poći daleko od zagušljiva grada i prometnica.

Sastojci:

  • 60 cvjetova bazge
  • 6 litara vode
  • 6 kg šećera
  • 6 limuna
  • 120 grama limunske kiseline (može i sto)

Priprema:

Kako biste dobili oko devet litara sirupa, u šest litara prokuhane i ohlađene vode potopite 60 cvjetova bazge. Nakon 24 sata, procijedite bazgu i dodajte najviše 120 grama limunske kiseline, sok dobiven od šest procijeđenih limuna te šest kilograma šećera.

Smjesu držite naredna 24 sata uz povremeno miješanje kako bi se otopio šećer. Nakon toga sipajte sok u boce, začepite ih i pasterizirajte u pećnici 20 minuta na 80 stupnjeva.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap