Astma: Kako je prepoznati i kako se tretira ova bolest dišnog sustava?

Ana Kanazir
2. svibnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Danas je Svjetski dan astme, dan bolesti od koje u Hrvatskoj boluje oko 200.000 osoba, dok se na godišnjoj razini zabilježi čak 12.000 oboljelih. Važno je znati kako se radi o kroničnoj, a ne akutnoj bolesti, a najvažnija je pravovremena dijagnoza, kao i redovito uzimanje terapije.

Stariji čovjek s ventolin pumpicom u rukama

Astma | Foto: Rawpixel

Mnogi ljudi boluju od ove bolesti, iako još nisu dobili pravu dijagnozu. Nekada će osoba misliti da se radi samo o alergiji ili prehladi, dok će u pozadini svega biti upravo astma. Uz pravu terapiju se simptomi astme mogu znatno ublažiti, a u nekim slučajevima i nestati.

lovor
Imamo odličan recept za čaj od lovora, a treba vam samo nekoliko listova ove biljke

Što je astma?

Svjetski dan astme se obilježava svake godine, prvog utorka u svibnju, kako bi se podigla svijest o ovoj bolesti. Astma je kronična upala dišnih putova (bronha), a kod nje se javlja i stezanje mišića u stijenkama bronha do čega dolazi zbog alergijske reakcije sluznice bronha na tvari u prirodi kao što su pelud, grinje, životinjska dlaka, ali i hladan ili suhi zrak. Što su alergije i kako se boriti protiv njih možete vidjeti u ovom tekstu.

Najčešće su uzroci astme okolišni i nasljedni faktori. Odnosno, na njezinu pojavu utječu stvari iz prirode, dok će je neke osobe naslijediti od roditelja ili drugih članova obitelji.

Kako prepoznati astmu?

Baš kao svako stanje ili svaka bolest i astma ima simptome po kojima se može prepoznati. Tako može doći do problema s disanjem, kratkoće daha, pritiska u prsnom košu, kašlja, a može doći i do zviždanja u dišnim putevima.

Simptomi se javljaju u doticaju s određenim alergenima, a mogu nastati naglo ili se mogu, u nekim slučajevima, razviti nakon nekoliko dana. Sam napadaj astme najčešće počinje ubrzanim disanjem ili hripanjem, a astma se obično pogoršava noću.

Astma liječenje

Svjetski dan astme se svake godine obilježava s drugom temom, a ove godine to je dostupnost terapije svim oboljelima od astme, čime se želi skrenuti pažnja na nejednakost u dostupnosti terapije, skrbi i liječenju astme. Za ovu bolest su dostupne moderne i kvalitetne terapije, a najvažnije ih se pridržavati. Upravo to je rekla Andrea Vukić Dugac, dr. med., spec. internist, subspec. pulmologije na panel raspravi koja se obilježila povodom Svjetskog dana astme, a koju je organiziralo Hrvatsko torakalno društvo.

– S pacijentima je nužno izraditi personalizirani astma plan, naučiti ih kako živjeti s astmom i na vrijeme prepoznati pogoršanja bolesti te što znači uzimati redovito terapiju, rekla je Vukić Dugac.

Važno je napomenuti kako svi oboljeli od astme, uz odgovarajuću terapiju koja se primjenjuje redovito, mogu živjeti normalnim životom.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap