[9.7.] Zabilježen najveći tsunami u modernoj povijesti, valovi su bili viši od 500 metara

Josip Mihaljević
9. srpnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1958. godine, u večernjim satima zabilježen je najveći megatsunami u modernoj povijesti. Dogodio se u Lituya zaljevu kod Aljaske. Sve je počelo potresom maksimalnog intenziteta zbog kojeg je oko 90 milijuna tona kamenja s obližnje planine palo u more…

megatsumani

Foto: Najveći val na ovoj fotografiji predstavlja tsunami iz 1958. godine. S desne strane, imamo Empire State Building, nekoć najvišu zgardu na svijetu, za usporedbu.

Posve nevjerojatno zvuči činjenica da je jedan tsumani natjerao valove više od 500 metara u vis. Ipak, takav slučaj je zabilježen u jednom zaljevu na Aljasci, mjestu koje je ima dugu povijest s ovom prirodnom katastrofom.

Nakon snažnog potresa (8,3 po Richteru, maksimalni intenzitet prema Mercallijevom mjerenju), dogodio se veliki odron kamenja i leda s obližnje planine. Čak 90 milijuna tona kamenja i leda palo je s visine od nekoliko stotina metara u zaljev Lituya.

Iako je to mjesto rijetko naseljeno, u tijeku je bila znanstvena ekspedicija u kojoj je petero ljudi izgubilo živote zbog onoga što je uslijedilo. Sam odron se mogao čuti u okolici od 80 kilometara, a kada je svo to kamenje palo u more, dokazno je jedno od najpoznatijih pravila fizike. Svaka akcija ima reakciju.

Valovi su se digli do maksimalni 520 metara,  stručnjaci će kasnije podtvrditi ovu informaciju, budući da su na obližnjim planinama drveća strgana pod naletom bjesne vode. Ovo je najveći ikad zabilježeni tsunami. Drveće i tlo na tom području bilo je toliko zbrisano da su se pokazale podzemne stijene.

Provedene su dvije analize, jedna 1999., a druga 2010. godine gdje su stručnjaci napravili modele koji matematički dokazuju da se ovakav događaj mogao dogoditi.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [8.7.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap