[9.2.] Rođen Joe Pesci, američki glumac poznat po ulogama u mafijaškim filmovima

Josip Mihaljević
9. veljače 2018.
Vremeplov
A- A+

Film Sam u kući, snimljen 1990., zasigurno je najuspješniji film u kojem je Joe Pesci glumio. Glavni glumac, Macauley Culkin imao je smao 10 godina kada je film snimljen, a već je s 12 bio milijunaš. Ikonski negativci u filmu, lopovi Harry (Joe Pesci)  i Marv (Daniel Stern) su zapravo odradili najveći dio posla u samom filmu. Ipak, filmoljupci će Pescija ipak vezati uz neke druge filmove, uglavnom mafijaške tematike.

Joe Pesci u filmu Sam u kući

Rođen 1943. u skromnoj obitelji u New Jerseyu, mladi Joe se prvotno bacio u glazbene vode. Iako je imao zabilježenih uspjeha, tu karijeru je bolje ostaviti po strani jer ga je 1979. nazvao jedan od najboljih filmskih redatelja  20. stoljeća Martin Scorsese i nudi mu ulogu u legendarnom filmu Raging Bull iz 1980. Odmah je osvojio nagradu Britanske akademije za film, a bio je nominiran za Oscara.

Prijateljstvo i suradnja s Robertom De Nirom

U sljedećih nekoliko godina, radio je na nešto manjim projektima da bi 1984. ponovno zaglumio uz De Nira u filmu Sergija Leonea Bilo jednom u Americi. Radi se o krimi drami koja se fokusira na amerikance talijanskog podrijetla i to je niša u kojoj se vrlo dobro snalazi. Scorsese, De Niro i Pesci će se ponovno ujediniti 1990. kako bi snimili sada već klasik Goodfellas. Pesci je osvojio Oscara za sporednu ulogu za taj film i ostao upamćen po jednom od najkraćih govora prilikom osvajanja Oskara kada je okupljenima poručio: “Bila mi je privilegija. Hvala”, i otišao s pozornice.

Budući da je trokut Scorsese-De Niro-Pesci nizao hitove, ponovno su se okupili kako bi snimili još jedan mafijaški film, Casino (1995.). Zadovoljan karijerom, Pesci 1999. godine najavljuje svoju glumačku mirovinu kako bi se posvetio životu dalje od kamere i svojoj prvoj ljubavi – glazbi.

Pojavio se u nekoliko filmova od tada, uključujući i kratko gostovanje u De Nirovom špijunskom trileru The Good Shepherd  iz 2006.

https://www.youtube.com/watch?v=KEkCnvC4o-w

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap