[8.7.] Rođen osnivač Coca-Cole, mislio je da je stvorio lijek koji smiruje i opušta živce

Josip Mihaljević
8. srpnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1831. godine rođen je John Stith Pemberton, američki vojnik i ljekarnik. Najpoznatiji je po izumu napitka koji će kasnije u ekonomskom smislu pokoriti svijet – Coca Cole. Zanimljivo je svakako da se u to vrijeme Coca-Cola koristila samo u medicinske svrhe.

cocacola

Foto: Pixabay

Pred kraj američkog Građanskog rata, John Pemberton bio je vojnik na strani Konfederacije. Nakon što je bio ranjen, otpremili su ga u bolnicu gdje je, kao i mnogi drugi vojnici iz tog doba, postao ovisan o morfiju. Liječnici tada nisu imali velik broj mogućnosti što napraviti sa ozbiljnije ozljeđenim vojnicima, kljukali su ih morfijem i tako je stvorena velika ovisnost.

Svjestan svog problema, ali i svojih zemljaka, Pemberton je postao farmaceut i počinje eksperimentirati s listovima južnoameričke biljke po imenu coca. Kombinirajući cocu i kokain, patentirao je piće pod nazivom French Wine Coca.

Amerikanci su krajem 19. stoljeća bili previše ovisni o alkoholu i o drogama što je dovelo do donošenja zakona koji su zabranjivali proizvodnju alkoholnih pića.

Pemberton je tada proizveo bezalkoholnu inačicu svog “French Wine”-a, a iduće godine to piće je dobilo ime Coca-Cola. Taj napitak se tada predstavljao kao vrijedno sredstvo za jačanje koje ujedno liječi glavobolju, oslobađa od iscrpljenosti i simiruje živce te kao lijek protiv ovisnosti o morfiju i opijumu.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [7.7.] na ovom linku.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap