[8.1.] Rođen Elvis Presley, neokrunjeni kralj Rock and Rolla

Vladimira Paleček
8. siječnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Elvis je još za života postao legenda potukavši sve rekorde: u dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top ljestvica proveo je čak 996 tjedana. Prodao je više od milijardu albuma, više nego bilo koji drugi glazbenik, te glumio u dvadesetak filmova. Grad Memphis u američkoj državi Tennessee postao je metafora za besmrtni grad, grad gdje počiva Kralj.

Elvis Presley / Foto: Flickr

Elvis Aaron Presley rođen je 8. siječnja 1935. u gradiću Tupelo u saveznoj državi Mississippi. Njegovi otac i majka, Vernon i Gladys, bili su siromašni – on je radio slabo plaćene poslove ponekad i kao najamni radnik u poljoprivredi, dok je Gladys bila švelja. Obitelj je pri Elvisovu porodu zadesila tragedija. Njegov brat blizanac Jessie Garon rođen je mrtav. Gladys ga je rodila u skromnoj dvosobnoj kućici u kojoj su živjeli do preseljenja u Memphis, gdje su 1948. krenuli u potrazi za boljim životom. Tada već tinejdžer, Elvis je maturirao u tamošnjoj srednjoj školi Humes. Kao 13-godišnjak počeo je pjevati na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama, a poput svojih vršnjaka slobodno vrijeme često je provodio u prodavaonici ploča. Na Elvisov glazbeni stil najviše su utjecali onodobna pop i country glazba, gospel zborovi koje je slušao u crkvi i crnački R&B.

Elvis – pelvis

Elvisov glazbeni uspon počinje 1954. kada potpisuje ugovor s legendarnom izdavačkom kućom Sun Records. Prvu ploču s pjesmama “My Happiness” i “That’s When Your Heartaches Begin” snimio je kao rođendanski dar majci. Svjetsku slavu nije dugo čekao. Već dvije godine kasnije bio je prava senzacija. Njegov jedinstveni stil i zvuk – kombinacija raznih glazbenih utjecaja u originalnoj “mješavini” – bio je potpuno drugačiji od svega što se u to vrijeme moglo čuti, a njegovi nastupi uživo priča za sebe. Sablaznio je  javnost karakterističnim erotičnim plesom u kojem je izvijao kukove tako da je dobio nadimak „Elvis the Pelvis“ (kosti zdjelice, karlica).

Hitovi poput “That’s All Right Mamma” i Heartbreak Hotel” obilježili su njegov uzlet početkom 50-ih, a na vrhuncu slave bio je od 1960. do 1975. U tom je razdoblju objavio 52 ploče i još za života prodao oko 600 milijuna primjeraka. Među nezaboravnima su ostale pjesme „Love Me Tender“, „Can’t Help Falling in Love“, „Hound Dog“, “In the Ghetto“, „Suspicious Mind“, „It’s Now or Never“, „Always on My Mind“ i druge.

Osim glazbene, Elvis je ostvario i iznimno uspješnu filmsku karijeru. Glumio je u čak 33 filma. Na velikom platnu prvi se put pojavio 1956. u “Voli me nježno”, da bi uslijedili “Love Me Tender, “Jailhouse Rock”, “Blue Hawaii”, “Viva Las Vegas” itd. Iako mu filmovi nisu bili neke velike umjetničke vrijednosti, svaka naslovna pjesma bila je zagarantirani hit, te je od 1957. do 1966. bio na listi najkomercijalnijih američkih glumaca.

Brak s Priscillom i brojne ljubavne afere

Iako se uz Elvisa vežu mnoge ljubavne veze, samo se jednom oženio. Fatalnu Priscillu upoznao je dok je služio vojsku u Njemačkoj. Ona je imala samo 14, a on je bio 10 godina stariji kad su se prvi put sreli. Usprkos razlici u godinama i činjenici da je Priscilla bila maloljetna, nastavili su se viđati sve dok Elvis nije napustio Njemačku. Priscilla se doselila na imanje Graceland 1962., no živjela je u gostinjskoj kući s Elvisovim ocem i pomajkom do mature. Par se vjenčao 1. svibnja 1967., a jedino dijete, kći Lisu Marie, dobili su 1968.

Par se razveo 1973., nakon 13 godina braka. Iako je Elvis imao mnoge afere – među poznatije ubrajaju se Anita Wood i Anne Margaret – kada je Elvis doznao da mu je Priscilla “nabila rogove” pobjesnio je. Naime, prevarila ga je s zajedničkim znancem, instruktorom karatea Mikeom Stoneom. U jednom trenutku, Presley je čak bio spreman naručiti njegovo ubojstvo.

Vjenčanje Elvisa i Priscille 1967. / Foto: Flickr

Manično razdoblje i gomile lijekova

Nakon bračnog kraha Presley se sve više povlačio u sebe, udebljao se, a zdravlje su mu narušavali lijekovi koje je gutao bez ikakvih ograničenja. Dva se puta predozirao barbituratima. Nakon prvog predoziranja, tri je dana proveo u komi u hotelskom apartmanu kada je, prema riječima osobnog liječnika, bio na rubu smrti. Mračno razdoblje u privatnom životu nije mogao sakriti na sceni. Na posljednjem koncertu američke turneje u Michiganu 1975. bilo je očito kako je izgubio motivaciju usprkos tome što su 62 tisuće ljudi došle slušati i gledati „Kralja“. Nastupi su nakon toga bili sve gori i gori. Posljednji koncert održao je u Indianapolisu 1977.

16. kolovoza 1977. mrtvog ga je na podu kupaonice na imanju Graceland pronašla zaručnica Ginger Alden. Iako je žurno prevezen u bolnicu, nije mu bilo pomoći; liječniku je jedino preostalo da proglasi smrt glazbenika koji je revolucionalizirao glazbeni svijet. Preminuo je od srčanog udara. Prvotno je pokopan na gradskom groblju u Memphisu, no nakon nekoliko pokušaja krađe njegova tijela, posmrtni ostaci prebačeni su na Graceland, gdje mu obožavatelji sa svih strana svijeta dolaze odati počast.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap