[7.3.] Umro Stanley Kubrick, jedan od najvećih redatelja prošloga stoljeća

Josip Mihaljević
7. ožujka 2018.
Vremeplov
A- A+

Stanley Kubrick jedan je od najvećih redatelja u povijesti kinomatografije. Poznat je kao perfekcionist koji je od svojih glumaca tražio mnogo, a ponekad i previše. Nikada se nije pojavljivao na premijerama svojih filmova, a u jeku njegove najveće popularnosti nije dao intervju preko 25 godina. Njegovi filmovi, kojih zapravo i nema mnogo, uspjeli su ostaviti dubok trag u svijetu filma

Foto: Stanley Kubrick kao 21-godišnjak

Stanley Kubrick rođen je 26. srpnja 1928. godine u New Yorku. Otac mu je obožavao slikanje i fotografiju, pa je Stanley od malena bio izložen kamerama i objektivima. Od malena se htio baviti snimanjem, tako da je već u školskim novinama dobio posao fotografa. Nekoliko godina kasnije, njegove fotografije postale su zamijećene i ubrzo se zaposlio u časopisu Look, gdje je počeo razmišljati o snimanju svog prvoga filma.

Snimio je velik broj kritički priznatih filmova

Kao i velika većina redatelja, sve je krenulo s niskobudžetnim kratkim filmovima koji su kod Kubricka bili dokumentarne naravi. Prvi dugometražni film, Strah i želja, snimio je 1953. godine. Film i nije imao najsretniju priču, ali je privukao pozornost jer je vizualno bio inovativan i osvježavajuć. Kraj pedesetih godina prošloga stoljeća za njega je bio vrlo uspješan jer je s filmom Putevi slave iz 1957. godine kao mlad režiser dobio reputaciju izvrsnog redatelja.

Šezdesete su označile njegovo umjetničko sazrijevanje i tada je počeo snimati filmove po kojima ga najviše pamtimo. Idemo redom, prvi hit koji je snimio bio je Dr. Strangelove iz 1964. godine, nakon kojega snima jedan od najboljih znanstveno fantastičnih filmova ikada – Svemirsku odiseju 2001. Iako je taj film stariji od 50 godine, on dan danas vizualno izgleda bolje nego velike većine modernih holivudskih filmova.

Sljedeći film, A Clockwork Orange iz 1971. donosi mu kultni status među fanovima. Na vrhuncu karijere snimio je poznati horor film Isijavanje s Jackom Nicholsonom u glavnoj ulozi, a točku na i je ostvario antiratnim filmom Full Metal Jacket iz 1987.

U svojoj bogatoj filmskoj karijeri za nagrade je bio nominiran 57 puta, a osvojio ih je 39 puta. Stanley Kubrick umro je na današnji dan 1999. godine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap