[7.2.] Beatlesi započeli prvu turneju u SAD-u

Josip Mihaljević
7. veljače 2018.
Vremeplov
A- A+

John Lennon je možda naljutio neke kada je izrekao famoznu rečenicu “popularniji smo i od Isusa”, no definitivno nije bio daleko od istine. Njihove pjesme konstantno su se puštale na svim radio stanicama, u trgovinama i drugim radnim mjestima. Njihov uspjeh u SAD-u je bio vrlo bitan za njihovu karijeru jer značajno je utjecao na kasniji komercijalni uspjeh benda.

John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr i George Harrison, četvortka poznatija kao pop-rock skupina The Beatles  na današnji dan 1964. su krenuli u svoju prvu američku turneju. Već na aerodromu ih je dočekalo nekoliko tisuća fanova, mnogi od kojih su taj da markirali iz škole ili nisu otišli na posao. Beatlesi su imali maksimalnu policijsku zaštitu, onakvu kakva priliči kraljevima ili predsjednicima koji dolaze u službene posjete drugim zemljama. U trenutku turneje Beatlesi su već prodali preko milijun ploča, a prvi nastup na američkoj televiziji bio im je u Ed Sullivan showu, kojeg je gledali preko 70 milijuna ljudi – dvije petine ukupnog stanovništva SAD-a.

Početak Beatlemanije i Britanska invazija

Britanska invazija je naziv za društveno-kulturni fenomen u SAD-u gdje su razni pop i rock izvođači iz Ujedinjenog Kraljevstva postali masovno popularni u cijelom svijetu. Uz Beatlese, drugi predvodnici britanske invazije bili su The Rolling Stonesi, The Kinksi i The Animalsi. Može se reći kako je planetarna popularnost Beatlesa utkala put ostalim izvođačima. Njihovi hitovi su hipnotizirali fanove s jednostavnim i pomalo buntovnim pjesmama i bend je u biti nizao hit za hitom. Beatlesi zasigurno spadaju među najvažnije izvođače u 20. stoljeću iako bi mnogi rekli da su zavrijedili posebno mjesto u povijesti glazbe općenito.

Iako su se američki mediji pomalo narugivali britancima i njihovom fascinacijom za rock ‘n’ rollom, turneja je bila totalni uspjeh i Beatlesi postaju internacionalna lica i simbol kontrakulture koja se počela razvijati u šezdesetim godinama 20. stoljeća. Rasprodali su svaki koncert kojeg su odsvirali, a turneja je trajala nešto manje od mjesec dana.

U nastavku pogledajte kako je izgledao prvi nastup u Ed Sullivan showu gdje su izveli hit pjesmu I Want To Hold Your Hand.

[7.2.] Beatlesi započeli prvu turneju u SAD-u
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap