[6.5.] Preminuo legendarni hrvatski kompozitor Đorđe Novković

Josip Mihaljević
6. svibnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 2007. godine preminuo je jedan od najpoznatijih hrvatskih kompozitora i autor nekih od najvećih hitova hrvatske glazbe Đorđe Novković.

đorđe novković

Foto: Đorđe Novković | Youtube screenshot

Rođen je 2. rujna 1943. godine u Sarajevu. U glazbenu školu je krenuo kao šestogodišnjak, a diplomirao je dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Glazbena karijera mu je legendarna. U šezdesetima je svirao s popularnim Indexima, a nakon toga je osnovao bend Pro arte i doselio se u Zagreb. Iste godine u večeri šansone s pjesmom “Stari Pjer” postiže prvi, ali ogroman uspjeh. Iako je osvojio tek treće mjesto, pjesma “Stari Pjer” uskoro postaje svjetski hit – nikada ni jedna skladba sa prostora bivše SFRJ nije postigla ni približan uspjeh.

Kasnije u karijeri posvetio se skladanju pjesama za druge izvođače. Pisao je za Mišu Kovača, Zdravka Čolića, Duška Lokina, Đanija Maršana, Tomislava Ivčića, Terezu Kesoviju, Ificu Šerfezija, Gabi Novak i brojne druge.

Napisao je više od 2500 skladbi te prodao oko 20 milijuna ploča.

Na današnji dan je iznenada preminuo u Zagrebu, a ovo su drugi estradni umjetnici rekli o njemu.

“On je jedno posebno biće. Možda sad to zvuči kao fraza, ali nije, stvarno je bio poseban. Hrvatska je izgubila velikog skladatelja. Ima jedna izreka koja kaže: ‘Sedam nota, sto divota’, a Đorđe je i sa pet nota znao napraviti čudo”, rekao je tada skladatelj Zrinko Tutić.

Glazbenik Mate Mišo Kovač je također birao riječi, nazvaši Đorđa najvećim skladateljem na ovom prostoru.

“Đorđe i ja smo počeli surađivati još ’68. godine. bio je najskromniji čovjek kojeg sam upoznao u svom životu i najveći skladatelj na prostoru svih šest bivših država, a bio je i međunarodno poznat. Umiru oni koji se zaborave, Đorđe neće umrijeti nikad, živjet će zauvijek”, rekao je Mate Mišo Kovač.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [5.5.] na linku ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap