[6.3.] Osnovan najtrofejniji nogometni klub Real Madrid

Josip Mihaljević
6. ožujka 2018.
Vremeplov
A- A+

Real Madrid jedan jedan je od najpopularnijih klubova na svijetu, a broj navijača diljem svijeta procjenjuje se na 310 milijuna. Konzistentno je u samom vrhu europskog nogometa što potvrđuje činjenica da Real Madrid trenutačno drži rekord za najviše osvojenih titula (13) najprestižnijeg klupskog natjecanja – Lige prvaka, odnosno Europskog kupa.

Foto: Los Blancosi u prepoznatljivim bijelim dresovima 1906. godine

Profesionalni nogomet kakvog danas poznajemo u Španjolsku je došao preko engleskih studenata krajem 19. stoljeća. U to vrijeme u Madridu nije postojao profesionalni klub, pa su 1897. osnovali Sky Sociedad Football koji je bio poznatiji kao La Sociedad (Društvo). Nakon nesuglasica koje su uslijedile, klub se raspao na dva dijela, a jedan od njih postati će Real Madrid.

Kraljevski klub

Nezadovoljnici iz La Sociedada odlučili su 1900. godine osnovati novi klub s imenom Nueva Sociedad de Football (Novo sportsko društvo) kako bi se razlikovali od Sky Sociedada. Klub su osnovali Julian Palacios, prvi predsjednik Real Madrida, i braća Padros, budući predsjednici kluba.

Ubrzo su se preimenovali su se u Madrid Football Club, a nakon što su organizirali izbora za predsjednika i skupštinu, na današnji dan 1902. klub je službeno osnovan i registriran.

Sadašnje ime s pridjevom “Real” klub je osigurao 1920. godine kada je španjolski kralj Alfonso XIII. klubu dodijelio pridjev Real ispred imena, što znači da je kraljevski, a samim time su dobili dopuštenje korištenja kraljevske krune kao službenog grba kluba.

FIFA je Real Madrid 2000. godine proglasila “klubom stoljeća”.

[6.3.] Osnovan najtrofejniji nogometni klub Real Madrid
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap