[5.3.] Umro sovjetski diktator Josif Visarionovič Džugašvili Staljin

Josip Mihaljević
5. ožujka 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1953. godine glasine su počele kružiti u Moskvi da je umro apsolutni vladar SSSR-a, komunistički diktator Josif Staljin. U to vrijeme je bio duboko polarizirajuća figura u samom vrhu svjetske politike kao predvodnik istočnog bloka u Hladnome ratu.

Foto: Josif Visarionovič Džugašvili Staljin

“Smrt jednoga čovjeka je tragedija, smrt milijuna – statistika”, poznata je izreka koja se pripisuje upravo Staljinu, iako ne postoji nijedan dokaz da je on to uistinu rekao. Međutim, ovaj citat savršeno ilustrira beskrupulozan i ciničan način razmišljanja o ljudskome životu i savršeno pristaje Staljinu. Povjesničari procjenjuju da je u svojoj strahovladi koja je trajala nekih 25 godina odgovoran za smrt 20-50 milijuna ljudi.

Razlozi Staljinove smrti dugo su bili nerazjašnjeni

Činjenice o Staljinovoj smrti dugo su bile tajna, kružile su glasine kako ga je ubio okrutni šef ruske tajne službe Lavrentij Berija ili čak Josip Broz Tito. U njegovoj kancelariji pronađeno je pismo upozorenja koje mu je poslao Tito, a navodno je Tito od Staljina tražio “da mu prestane slati ubojice jer ih je pet već otkrio” i zaprijetio mu da će on poslati jednog u Moskvu i da nakon toga ”neće imati razloga da šalje bilo koga”.

Glasine su došle kraju jer su 2011. godine objavljeni rezultati Staljinove autopsije koja je potvrdila da je sumanuti diktator umro od posljedica moždanog udara. Bolovao je od kroničnog slučaja ateroskleroze u mozgu, a liječnici su zaključili da je ova bolest, koja se razvijala godinama “utjecala na njegovo zdravlje, karakter i odluke koje je donosio.”

Njegova vladavina bit će zapamćena po slamanju nacističke Njemačke, ali prije svega po nemilosrdnim “čistkama” koje je provodio u svojoj zemlji. Čistke su se odnosile na bilo koga tko je bio iole “sumnjiv”, a nerijetko je dao likvidirati neke od svojih najbližih suradnika. Velik dio građanstva bio je osuđen na rad u nehumanim uvjetima u ruskim koncentracijskim logorima – gulazima, a mnogi su jednostavno umrli od gladi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap