[31.1.] Rođen hrvatski kipar Dušan Džamonja, autor spomenika “Glas hrvatske žrtve – Zid boli”

Vladimira Paleček
31. siječnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Dušan Džamonja bio je hrvatski kipar, akademik i autor arhitektonskih projekata za muzeje, spomenike, galerije, nebodere i džamije. Osim monumentalnih skulptura od betona i ciklusa skulptura životinja, razvio je specifičan izraz u tehnici spoja čavala i spaljenog drva. Džamonja je također načinio spomenik “Glas hrvatske žrtve – Zid boli” na zagrebačkom groblju Mirogoj. U spomenik su urezana u crni mramor 13.500 imena poginulih hrvatskih branitelja i civila, žrtava Domovinskog rata.

Dušan Džamonja / Foto: youtube screenshot

Dušan Džamonja rođen je u Strumici, u Makedoniji, 31. siječnja 1928.

Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1940-ih godina, te živio i radio u Bruxellesu, Vrsaru i Zagrebu. Prvu izložbu priredio je 1954. godine, a dobitnik je brojnih priznanja za svoj rad. U Vrsaru se nalazi spomenički kompleks njegove kuće s ateljeom i parkom skulptura.

Monumentalne apstraktne skulpture

Osnovni materijali s kojima je radio su bronca, željezo, korten čelik i aluminij. Džamonjine monumentalne apstraktne skulpture su već bile izložene na Place de Vendome u Parizu, Praca de Commercio u Lisabonu, ispred Palače pravde u Bruxellesu i u londonskom Regent’s Parku.

Za njegovu karijeru osobito je bio značajan nastup na 30. Venecijanskom bijenalu 1960. godine, kada je nominiran za Grand Prix bijenala, i skrenuo na sebe pozornost međunarodne kritike.

Osim monumentalnih skulptura od betona i ciklusa skulptura životinja razvio je specifičan izraz u tehnici spoja čavala i spaljenog drva.

Od 20. svibnja 2004. bio je redovni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Preminuo je 14. siječnja 2009. u osamdesetoj godini života.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap