[30.12.] Rođen zagrebački nadbiskup Aleksandar Alagović, jedan od utemeljitelja Hrvatskoga glazbenog zavoda

Vladimira Paleček
30. prosinca 2017.
Vremeplov
A- A+

Aleksandar Alagović postao je zagrebačkim biskupom u 70. godini života. Njegovo sedmogodišnje biskupovanje bilo je jako polodonosno u vjerskom, gospodarskom, političkom i nacionalnom životu Hrvatske. Među ostalim smatra se jednim od utemeljitelja Hrvatskoga glazbenog zavoda, te je uredio danas kultni zagrebački park Ribnjak tik uz biskupski dvor.

Aleksandar Alagović / wikipedia

Alagović se rodio 30. prosinca 1760. u mjestu Manželice, sjeverno od slovačkog grada Trnave, u plemićkoj obitelji koja potječe iz Slavonije, odakle pred turskim naletima odlaze u Slovačku.  Pohađao je gimnaziju u Njitri i Trnavi. Filozofiju je studirao u Njitri, a teologiju u Budimpešti, gdje je 1777. postao klerik i pitomac centralnog sjemeništa. Za svećenika je zaređen u Požunu (Bratislava), gdje je i diplomirao 1784. Biskup Fuchs povjerio mu je upravu župe u nedalekom gradiću Močonoku, gdje je biskupskim troškom podigao župni dvor i bolnicu za siromašne građane. Ta njegova želja za graditeljskom djelatnošću neće ga napuštati do kraja života.

 

Pokrovitelj “Društva za uzgajanje narodnog jezika i literature”

Za prepošta Zagrebačkog kaptola imenovan je 28. siječnja 1822. Odmah po smrti Maksimilijana Vrhovca, Alagović je imenovan banskim namjesnikom i kraljevim tajnim savjetnikom. Za nagradu je, kao „miljenik Bečkog dvora“, dobio Zagrebačku nadbiskupiju. Prije nego što je postao zagrebačkim biskupom, sudjelovao je u utemeljenju današnjeg Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu te pokrovitelj “Društva za uzgajanje narodnog jezika i literature”. Upravo kada je Alagović imenovan zagrebačkim biskupom, u Hrvatskoj se pojvaljuju prvi znakovi hrvatskog narodnog preporoda. Javljaju se svećenici Pavao Stoos, Josip Kundek i pravnik Ivan Derkos. Aleksandar Alagović je kao biskup veliku pozornost posvećivao svećeničkom podmlatku, kao i duhovnom napretku svojega svećenstva. Uredio je park Ribnjak uz biskupski dvor, te sagradio istočnu stranu biskupskog dvora i sjemenište u Zagrebu. Dogradnju dvora izveo je znameniti Bartol Felbinger, a park je uređen 1830. prema nacrtima Leopolda Klinspogla.

Umro je iznenada, 18. ožujka 1837., u 77. godini života, a sarkofag s njegovim posmrtnim ostacima počiva u zagrebačkoj katedrali.

https://www.youtube.com/watch?v=puGdq-lD0gA

Copy link
Powered by Social Snap