[3.12.] Izvedena prva uspješna transplantacija ljudskog srca

Vladimira Paleček
3. prosinca 2017.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1967. godine izvedena je prva uspješna transplantacija ljudskog srca koja je označila revoluciju u medicinskoj znanosti.

Dvadesetočlani tim, na čelu s kirurgom Barnardom, nadomjestio je bolesno srce pacijenta Washkanskog s onim poginule djevojke

Prvu ortotopičnu transplantaciju srca s čovjeka na čovjeka izveo je dr. Christiaan N. Barnard, a operacija je obavljena u bolnici Groote Schurr u Capetownu u Južnoafričkoj Republici.

Denise Darvall, 25-godišnja informatičarka, bila je povrijeđena u prometnoj nesreći prilikom prelaženja ulice u Capetownu dan prije te je hitno prevezena u bolnicu, gdje joj je ustanovljena smrt mozga. Njeno je srce bilo u dobrom stanju, a krvna grupa se podudarala s krvnom grupom teškoga srčanog bolesnika, 53-godišnjeg trgovca Louisa Washkanskyja. Dvadesetočlani tim, na čelu s kirurgom Barnardom, nadomjestio je bolesno srce pacijenta Washkanskog s onim poginule djevojke. Operacija je trajala četiri sata. Na žalost, Washkansky je preminuo 18 dana kasnije od obostrane upale pluća, kao rezultat jakog imunosupresivnog liječenja. Iako je pacijent umro, bila je to revolucija u medicinskoj znanosti jer je od 1905. izvršeno samo nekoliko pokušaja transplantacije, i to na životinjama.

Prva transplantacija srca u Hrvatskoj – 1988.

Eksperimenti presađivanja srca nastavljeni su. Diljem svijeta izvršeno je stotinjak transplantacija, ali entuzijazam je pao zbog velikog broja odbacivanja organa te raznih infekcija sa smrtnim ishodom. Razvojem novih i jačih lijekova protiv odbacivanja, te uz pomoć dodatnih kirurških iskustava, presađivanje srca postalo je standardni postupak. Preživljavanje je značajno poraslo 80-ih godina jer su na Sveučilištu Stanford u Kaliforniji razrađeni kriteriji za izbor primatelja i davatelja, a uvođenjem ciklosporina u imunosupresivnu terapiju, reakcija odbacivanja mogla se staviti pod kontrolu. Od tada je u svijetu presađeno više od 100 tisuća srca.

U Hrvatskoj su uvjeti za izvođenje transplantacije stvoreni nešto kasnije. Prva transplantacija srca izvršena je u Zagrebu, 30. rujna 1988.

Ostala je poznata Barnardova izjava:

„Beskrajno je bolje presaditi srce i sačuvati nečiji život negoli ga zakopati i prepustiti uništenju”.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap