[28.5.] Zahvaljujući “Ocu znanosti” možemo izračunati datume iz prošlosti

Josip Mihaljević
28. svibnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Kalendari nisu uvijek bili ovako jednostavni, pamtljivi i unificirani. U prošlosti, gotovo je svaka civilizacija imala svoj način računanja vremena. Uz to, oni su još bili nepouzdani. Ipak, zahvaljujući jednom čovjeku danas možemo s visokom sigurnošću odrediti datume bitnih događaja iz daleke prošlosti koristeći naš gregorijanski kalendar.

tales

Foto: Tales | Youtube screenshot

Tales Milećanin ili Tales iz Mileje živio je prije više od dvije tisuće i petsto godina. Bio je grčki filozof, a tradicionalno ga se smatra prvim zapadnjačkim filozofom i ocem znanosti. O njemu nema puno toga zapisanog, osim nekoliko anegdota koje su zabilježili neki od rijetkih povjesničara iz tog vremena.

Povjesničari ga opisuju kao povučenog samotnjaka. Filozofija je u prošlosti bila puno veća grana za sve vrste umnih aktivnosti. Tako se Tales imao prilike baviti geometrijom, astronomijom te filozofijom prirode – fizikom. Bio je prvi filozof koji je ponudio objašnjenja prirodnih fenomena koji su bili materijalističke, a ne mitološke ili nadnaravne prirode. Njegove teorije bile su nove, hrabre, razumljive, racionalne i donekle znanstvene. On je u 6. stoljeću prije Krista postavio pitanje “od čega se sastoji svemir?”, odgovor na koji još nismo pronašli odgovor.

Prema najpoznatijem grčkom povjesničaru iz razdoblja pr. Kr., Herodotu, Tales je uvelike pomogao budućim generacijama povjesničara. Na današnji dan 585. godine pr. Kr. dogodila se jedna pomrčina sunca koju je Tales predvidio. Budući da astronomi mogu izračunati datume povijesnih pomrčina sunca, ovaj datum se smatra prvim preciznim povijesnim datumom.

Proslavljeni ruski znanstvenik Isaac Asimov prisjetio se ovog datuma i dao mu novo ime i novi značaj: rođenje znanosti.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [27.5.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap