[28.11.] Sjećanje na profesora tjelesnog koji je zbog velike zime izumio novi dvoranski sport – košarku

Josip Mihaljević
28. studenoga 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1939. godine preminuo je James Naismith, profesor tjelesnog koji je izumio košarku u dobi od 30 godina. Košarka je danas sedmi najpopularniji sport na svijetu s 825 milijuna obožavatelja diljem svijeta.

james naismith

Foto: James Naismith, izumitelj košarke | Youtube screenshot

James Naismith (1861. – današnji dan 1939.) bio je kanadsko-američki liječnik, profesor tjelesnog, kapelan i sportski inovator. Kada je imao 30 godina, izumio je sport košarke. Napisao je prva originalna pravila tog sporta i utemeljio prvi sveučilišni program košarke u SAD-u.

Naismith je poživio vidjeti košarku kako postaje Olimpijskim sportom 1936. godine, nekoliko godina prije njegove smrti.

Međutim, kako je došao na ideju da izumi sport kojeg će kasnije pratiti gotovo milijarda ljudi?

Radio je kao profesor tjelesnog u jednoj školi, a te godine (1891.) njegovo mjesto zahvatila je strašna zima. Ravnatelj mu je naredio kako ima dva tjedna da izmisli novi dvoranski sport koji će poslužiti kao “atletska distrakcija”. Šefovi su mu vrlo izravno rekli da taj sport mora biti “jednako pošten za sve igrače i ne previše grub”.

Vodio se s tri ključne stvari:

  • Prvo je proveo analizu tadašnjih najpopularnijih sportova (ragbi, lakros, nogomet, američki nogomet, hokej i bejzbol). Tu je zaključio da se novi sport također mora igrati s loptom.
  • Primjetio je da do većine sportskih ozljeda dolazi kada igrač predugo vodi loptu, te je ograničio broj koraka koji igrač smije napraviti s loptom. Dodavanje je tako postala jedina “legalna” opcija.
  • Dodatno je htio smanjiti fizički kontakt s time što je “gol” napravio neobranjivim. Koš je postavio visoko, a igrači su se morali nadmetati kako bi sigurno i ‘mekano’ bacali loptu kroz koš.

Prva utakmica košarke odigrala se u prosincu iste godine, a igralo se devet protiv devet igrača. Igrali su s nogometnom loptom, a umjesto standardnih koševa u dvorani je postavio dvije kante.

Iako je u početku interes bio slab, već je iduće godine sport eksplodirao i počeo se širiti u ostala mjesta. Kasnije je Naismith postao i prvim košarkaškim trenerom na svijetu, a mnogi njegovi učenici su kasnije ostvarili velike sportske i trenerske karijere.

 

[28.11.] Sjećanje na profesora tjelesnog koji je zbog velike zime izumio novi dvoranski sport – košarku
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap