[28.1.] Rođena Helga Vlahović, televizijska voditeljica koju smo gledali više od pet desetljeća

Vladimira Paleček
27. siječnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Jedna od najpoznatijih hrvatskih televizijskih voditeljica, Helga Vlahović, veliku je slavu te čak i međunarodnu popularnost stekla već 1970-ih. Među pet je prvih hrvatskih popularnih ženskih televizijskih lica, uz Željku Fattorini, Jasminu Nikić, Vesnu Spinčić-Prelog i Kseniju Urličić. Govorila je nekoliko jezika, dobila je Zlatno odličje Republike Austrije za zasluge u razvijanju kulturnih veza između Hrvatske i Austrije, a preminula je 2012. od karcinoma.

Foto: youtube screenshot

Jedna od najpoznatijih hrvatskih televizijskih voditeljica, Helga Vlahović, rođena je u Zagrebu, 28. siječnja 1945. Otac joj je bio mađarski glazbenik, violinist Kalman Vlahovicz – rođen u Budimpešti, no doselio u Zagreb u mladoj dobi – i Austrijanke Vere iz Beča, glumice, studentice opernog pjevanja na bečkoj Akademie für Musik und darstellende Kunst.

Ime je dobila po majčinoj prijateljici, nestaloj u ratu, a koju je mati pronašla 20 godina poslije. Otac joj je bio imućna osoba; mnoge vrijedne nekretnine i pokretnine koje su imali nestale su uslijed ratnih okolnosti. Unatoč svemu, otac joj je omogućio krasno djetinjstvo, a među ostalim i ljetovanja na mjestima gdje su bila i diplomatska djeca s kojima se igrala, te je tako naučila govoriti nekoliko stranih jezika. Pohađala je gimnaziju u Zagrebu, te učila svirati violinu u glazbenoj školi. Maturirala je 1963. Željela je biti liječnica, no zbog očeve smrti izabrala je studij njemačkog jezika i povijesti umjetnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, budući da su ona i mati bili suočene s financijskim poteškoćama zbog očeve smrti.

 

TV magazin, Jadranski susreti, Svjetla pozornice…

Na Televiziji Zagreb zaposlila se 1964. Prvo je radila kao spikerica na Radio Zagrebu, da bi dvije godine kasnije počela voditi TV Magazin i slične emisije s glazbenim temama. U karijeri je učila od poznatih voditeljskih imena: Gordane Bonetti, Velimira Đuretića, Vladimira Mahovlića i drugih. Njezinom je usavršavanju pridonio i dugogodišnji kolega Oliver Mlakar.

Voditeljica jutarnje emisije “Jugoslavijo, dobar dan” postala je 1972. godine, kao i glazbene emisije “Svjetla pozornice”. Krajem 80-ih organizirala je “Jadranske susrete”, hrvatsku inačicu „Igara bez granica“. Veliku popularnost doživjela je kada je bila voditeljica u televizijskim magazinima Antona Martija, u kojima je i plesala i pjevala.

https://www.youtube.com/watch?v=k0-c4E8Ljlo

Eurovizija i Govorimo o zdravlju

Programe “Beč pozdravlja Zagreb, Zagreb pozdravlja Beč” i “Dubrovnik-Stuttgart” organizirala je 1984. i 1988. godine. Radilo se o glazbenim i putopisnim emisijama koje su koordinirali JRT, ORF i ARD, a koje su bile usmjerene ka gastarbajterima koji su željeli zadržati osjećaj domovine, no nisu si mogli priuštiti putovanje u tadašnju državu. Zbog istančanog osjećaja za glazbu i dobrog poznavanja engleskog jezika, zajedno s Oliverom Mlakarom, odabrana je za vođenje Eurovizije 1990. u Zagrebu poslije pobjede hrvatskih predstavnika grupe „Riva“.

Od 1991. radila je televizijske emisije vezane uz tijek Domovinskog rata, a od 1996. započinje voditi televizijsku emisiju o medicini “Govorimo o zdravlju”. Poslije 42 godine rada za HRT umirovljena je 2006.

Godine 2009. dobila je Zlatno odličje Republike Austrije za zasluge u razvijanju kulturnih veza između Hrvatske i Austrije. Iste godine dijagnosticiran joj je karcinom maternice, bolest od koje je naposljetku preminula 27. veljače 2012. Komemoracija je održana u velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu.

Sahranjena je na vlastitu želju na Mirogoju uz pjesmu grupe The Police “Every Breath You Take”.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap