[26.4.] Deset citata za dobar život rimskog cara-filozofa Marka Aurelija

Josip Mihaljević
26. travnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Marko Aurelije je posljednji car iz perioda znanog kao Pet dobrih careva. Skoro čitava njegova vladavina ispunjena je ratovima, a u povijest će ipak ući kao car-filozof. Razdoblje u kojem je vladalo pet dobrih careva označava period najveće moći, slave i prosperiteta Rimskoga carstva. Marko Aurelije je, poput mnogih svojih suvremenika, pripadao filozofskoj školi stoicizma, a osnovni moto im je “život u skladu s prirodom”.

marko aurelije

Foto: Marko Aurelije | Youtube screenshot

Stoici su popularna škola filozofije koja je djelovala gotovo 500 godina u staroj Grčkoj i Rimu. Svoju popularnost stekla je činjenicom da je, ra razliku od mnogih drugih filozofija, bila od pomoći u stvarnome životu. Jedan od glavnih predstavnika bio je rimski car Marko Aurelije, koji je rođen na današnji dan. Iako je svoje vrijeme na prijestolju proveo na rubnim područjima Rimskog carstva, našao je vremena napisati jednu od najboljih knjiga filozofije iz tog razdoblja – Meditacije.

Znate ono kad imate neki veliki problem, a ljudi vam govore ‘ma bit će sve u redu’ i slične stvari? Stoici su prezirali takav način razmišljanja, za njih je nada opijum emocija.

Kako bi čovjek postigao unutarnji mir, mora si priznati nešto vrlo mračno, stoici tvrde. Loše stvari su moguće. Događaju se svima oko nas. Život je težak. U njemu ćemo se susresti s malih milijun problema, a stoici vjeruju kako je to sve u redu. Preživjet ćemo nekako. Stoicizam nas jača protiv svih problema koje život može baciti na nas. Započinjemo citate s onime što je Marko Aurelije često govorio: “Svatko od nas je jači nego što misli”.

Top 10 citata Marka Aurelija

“Ljudi su rođeni jedni za druge, pa ih zato pouči ili ih podnosi.”

“Sve što čujemo je mišljenje, a ne činjenica. Sve što vidimo je perspektiva, a ne istina.”

“Tko griješi, taj griješi na svoju štetu, a onaj koji je nepravedan, taj je prema samome sebi nepravedan jer pokazuje da je zao.”

“Ljudska duša samu sebe vrijeđa ako dopusti da je savlada naslada ili bol.”

“Kakve su ti uobičajene misli, takva će biti i narav tvoje duše – jer misli duši daju boju.”

“Nije vrijedno da samog sebe ražalostim upravo ja koji nikada nisam želio ražalostiti svoga bližnjega.”

“Uvijek idi najkraćim putem. Najkraći je put onaj koji je u skladu s prirodom; njega se drži kao spasonosnog i prema njemu sve govori i radi. To načelo oslobađa od tegoba i borbe od svake proračunosti i poze.”

“Porazno je kad u životu pojedinca prije klone duh nego tijelo.”

“Imate moć nad svojim umom, ne o vanjskim događajima. Shvatite to i pronaći ćete snagu.”

“Kada se probudite ujutro, sjetite se kakva je to privilegija biti živ, biti sposoban razmišljati, uživati, voljeti…”

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [25.4.] na linku ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap