[ 23.11.] HDZ s Ivom Sanaderom pobijedio na parlamentarnim izborima

Jasmina Grgurić Zanze
23. studenoga 2017.
Vremeplov
A- A+

Parlamentarni izbori za zastupnike u Hrvatskom saboru održani su na današnji dan 23. studenog 2003., kada se dogodila važna politička prekretnica. Naime, nakon što je na „trećesiječanjskim“ izborima 2000. godine HDZ prvi put u povijesti samostalne Hrvatske izgubio vlast, koju je tada formirala SDP-ova „šestorka“ na čelu s Ivicom Račanom, ovi su izbori označili veliki povratak Hrvatske demokratske zajednice. Ali, i odredili smjer kojim je krenula Hrvatska.

Hrvatski Sabor (foto: Vlada RH)

S obzirom da je HDZ prema glasovima dobio najveći broj zastupničkih mjesta, uz kasniju podršku HSLS-a i DC-a, HSU-a i HSS-a te nekoliko manjinaca, predsjednik Stjepan Mesić mandat za sastavljanje Vlade povjerio je Ivi Sanaderu koji je 9. prosinca iste godine postao premijer, na toj funkciji zamijenio Ivicu Račana i ostao sve do 2009. kada se u prvoj polovici drugog mandata povukao davši ostavku na premijersko mjesto te sve ostale političke funkcije. Njegov pokušaj povratka osujećen je 4. siječnja 2010. kada je izbrisan s popisa članova HDZ-a. Naredne godine vlast je osvojila Kukuriku koalicija, što je bila neizravna posljedica ovih događaja.

Podsjetimo, 23. studenog 2003. godine građani su birali 140 zastupnika u deset izbornih jedinica, do 14 zastupnika dijaspore i osam zastupnika nacionalnih manjina. HDZ je osvojio 66 zastupničkih mjesta sa 43 posto glasova, a SDP 29 mjesta u Saboru sa 19 posto glasova, uz još pet nestranačkih zastupnika. Treće najjače stranke u Hrvatskoj tada su bile HSS i HNS, a znakovito je kako je HSP imao čak osam zastupničkih mjesta. Hrvatska stranka umirovljenika imala je tri zastupnika. Također, te je godine bilo 4,3 milijuna upisanih birača, znatno više nego danas.

[ 23.11.] HDZ s Ivom Sanaderom pobijedio na parlamentarnim izborima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap