[ 23.11.] HDZ s Ivom Sanaderom pobijedio na parlamentarnim izborima

Jasmina Grgurić Zanze
23. studenoga 2017.
Vremeplov
A- A+

Parlamentarni izbori za zastupnike u Hrvatskom saboru održani su na današnji dan 23. studenog 2003., kada se dogodila važna politička prekretnica. Naime, nakon što je na „trećesiječanjskim“ izborima 2000. godine HDZ prvi put u povijesti samostalne Hrvatske izgubio vlast, koju je tada formirala SDP-ova „šestorka“ na čelu s Ivicom Račanom, ovi su izbori označili veliki povratak Hrvatske demokratske zajednice. Ali, i odredili smjer kojim je krenula Hrvatska.

Hrvatski Sabor (foto: Vlada RH)

S obzirom da je HDZ prema glasovima dobio najveći broj zastupničkih mjesta, uz kasniju podršku HSLS-a i DC-a, HSU-a i HSS-a te nekoliko manjinaca, predsjednik Stjepan Mesić mandat za sastavljanje Vlade povjerio je Ivi Sanaderu koji je 9. prosinca iste godine postao premijer, na toj funkciji zamijenio Ivicu Račana i ostao sve do 2009. kada se u prvoj polovici drugog mandata povukao davši ostavku na premijersko mjesto te sve ostale političke funkcije. Njegov pokušaj povratka osujećen je 4. siječnja 2010. kada je izbrisan s popisa članova HDZ-a. Naredne godine vlast je osvojila Kukuriku koalicija, što je bila neizravna posljedica ovih događaja.

Podsjetimo, 23. studenog 2003. godine građani su birali 140 zastupnika u deset izbornih jedinica, do 14 zastupnika dijaspore i osam zastupnika nacionalnih manjina. HDZ je osvojio 66 zastupničkih mjesta sa 43 posto glasova, a SDP 29 mjesta u Saboru sa 19 posto glasova, uz još pet nestranačkih zastupnika. Treće najjače stranke u Hrvatskoj tada su bile HSS i HNS, a znakovito je kako je HSP imao čak osam zastupničkih mjesta. Hrvatska stranka umirovljenika imala je tri zastupnika. Također, te je godine bilo 4,3 milijuna upisanih birača, znatno više nego danas.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap