[22.6.] U šumi Brezovica osnovan Prvi sisački partizanski odred, prva antihitlerovska postrojba u Hrvatskoj

Josip Mihaljević
22. lipnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Danas je u Hrvatskoj državni praznik – Dan antifašističke borbe. Obilježava se ju znak sjećanja na 22. lipnja 1941. godine, kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Tih 79 boraca bili su prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Hrvatskoj i Jugoslaviji.

antifa

Foto: “Debeli brijest” | Youtube screenshot

Nacisti su tog jutra, 22. lipnja 1941., napravili kobnu pogrešku i odlučili izvršiti invaziju na Sovjetski savez. Taj potez iznenadio je mnoge, budući da su prekršili sporazum o nenapadanju.

Dva mjeseca prije toga, raspadom Kraljevine Jugoslavije osnovana je Nezavisna Država Hrvatska pod vodstvom Ante Pavelića.

Kada su članovi Komunističke partije Hrvatske u Sisku čuli da su Nijemci napali Sovjete, našli su se u opasnosti. Povukli su se u šumu Brezovicu kraj Siska i ondje su osnovali Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antihitlerovska postrojba u Hrvatskoj. Iako su za vrijeme SFRJ njih pokušali prikazati kao prvu takvu postrojbu u Europi, već je nekoliko manjih gerilskih skupina djelovalo u okupiranim zemljama Europe koji su nacistima nanosili velike gubitke.

Idući dan su uspješno napravili prvu akciju. kada su minirali prugu između Siska i Grede, a u sljedeća tri mjeseca izveli su brojne uspješne napade na telegrafsko-telefonske linije i drugu infrastrukturu.

Bilo ih je 77-79, ovisno o izvorima, a predvodio ih je Vlado Janić Capo. Drugi istaknuti članovi sisačkog partizanskog odreda bili su kasniji zapovijednik HV-a, 22-godišnji Janko Bobetko i kasniji narodni heroj Jugoslavije Franjo Knebl.

Kraj rata doživjelo je samo 38 izvornih boraca Prvog sisačkog partizanskog odreda.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj. Aktivno je u njoj sudjelovalo preko pola milijuna hrvatskih građana, a u postrojbama Narodnosolobodilačke vojske borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske.

U spomen na osnivanje prvog partizanskog odreda, u Hrvatskoj se od 1991. obilježava Dan antifašističke borbe.

https://www.youtube.com/watch?v=0_RHPLXI3Bk

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [21.6.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap